h

SP stelt vragen over arbeidsvoorwaarden BIGA-medewerkers

13 december 2015

SP stelt vragen over arbeidsvoorwaarden BIGA-medewerkers

Wijk bij Duurstede - Medewerkers van sociale werkvoorzieningen voerden enkele weken geleden samen met de vakbond FNV actie. De bezetting van het gebouw van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, die namens alle gemeenten als werkgeversorganisatie optreedt, moest zelfs door de politie ontruimd worden. “Ook lokaal vangen wij nare berichten op. Bijvoorbeeld over het feit dat de arbeidsvoorwaarden van de BIGA-medewerkers er op achteruit gaan,” meldt Hans Pouw namens de SP. Hij stelt hier vragen over aan het Wijkse college.

Het rommelt bij de mensen die afhankelijk zijn van een WSW-uitkering, de Sociale Werkvoorziening. “Die mensen moeten vanuit hun beschermde werkplek dankzij de participatiewet gaan concurreren met andere groepen, waardoor hun werk in gedrang kan komen en banen op de tocht komen te staan. Daarnaast weigeren de gemeenten, die dus worden vertegenwoordigd door de VNG, de CAO voor de WSW-ers fatsoenlijk aan te passen. Daarbij horen wij lokaal dat ook andere arbeidsvoorwaarden naar beneden aangepast worden,” aldus raadslid Pouw.

De socialisten kregen brieven en meldingen die ‘niet mis’ waren. Zo wordt er gekort op lonen, is het busvervoer drastisch aangepast en is de werkdruk omhoog gegaan. “BIGA-medewerkers moeten bijvoorbeeld naar de werkplaats in Zeist met het openbaar vervoer in plaats van met een apart busje. Nu is dat niet heel erg als de reis een goede aansluiting kent. Deze mensen zijn nu verschrikkelijk lang onderweg. En als er ook op lonen gekort wordt en de werkdruk toeneemt, is dat voor hen een groot probleem,” laat het SP-raadslid weten.

De SP stemde vorige week in voor het overnemen van de BIGA door de gemeenten in de regio. Hiermee is een belangrijke stap genomen om de beschermde status van deze groep te waarborgen. “Maar dan moeten we ook goed op de werknemers letten. Zij hadden niet voor niets beschermd werk. Dat dient gepaard te gaan met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Zeker als je bedenkt dat het mensen zijn die via andere rijkskortingen ook al getroffen worden,” eindigt Pouw die met fractievoorzitter Jeroen Brouwer namens de socialisten aan het college om opheldering heeft gevraagd.

 

Reactie toevoegen

U bent hier