h

SP is ontevreden over antwoorden incident Veip

20 juli 2015

SP is ontevreden over antwoorden incident Veip

Wijk bij Duurstede - De SP-fractie heeft grote moeite met de wijze waarop de vragen over het ontstaan van chloorgas bij Veip zijn beantwoord. “Het zijn vooral technische antwoorden en er was niets bijzonders aan de hand. Althans zo lijkt het, als je de antwoorden leest. Het gaat ons er niet om het bedrijf Veip in een kwaad daglicht te stellen. Maar we willen dat alles wordt gedaan om dit soort situaties in de toekomst te vermijden,” aldus raadslid Jan Oechies. Hij heeft over de kwestie een tweede serie vragen gesteld.

In de antwoorden staat dat de gevaarlijke stoffen binnen het bedrijf volgens de algemene regels opgeslagen waren. Tevens ging het niet om chloorgas, maar chloorhoudende chemicaliën. “Dat weten we natuurlijk. Aan de andere kant heeft een toevallige voorbijganger de brandweer gewaarschuwd vanwege ernstige gasvorming. Bedrijven die werken met chemicaliën horen op de hoogte te zijn van bepaalde risico’s, juist ook bij hoge buitentemperaturen. Dus willen we gewoon weten wat er is misgegaan,” vertelt Oechies.

Volgens het SP-raadslid kunnen er altijd fouten worden gemaakt. “We kennen bijvoorbeeld containers waar een waterslang in een afsluitbare opening kan worden geplaatst, om de gasvorming tegen te gaan en waarmee dus het geheel snel afgekoeld kan worden. Dat is wel zo veilig. Ook lezen we in de antwoorden dat er tijdens controles enkele ‘lichtere overtredingen’ zijn geconstateerd. Deze overtredingen hadden volgens de burgemeester geen betrekking op veiligheidsaspecten en werden op een adequate wijze door het bedrijf ongedaan gemaakt. Dat kan zo zijn, maar er is niet zomaar chloorgas ontstaan. Wij willen dat er meer aandacht komt voor preventie. We zien graag het overzicht van de maatregelen die worden genomen bij Veip om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen,” legt Oechies uit.

Wat hij mist bij de beantwoording is het begrip voor de mensen in de omgeving die behoorlijk wat overlast hebben ervaren en zich grote zorgen maakten en voor de brandweerlieden die moesten uitrukken om de situatie beheersbaar te houden. Oechies: “Er wordt gezegd dat bij een incident met gevaarlijke stoffen altijd de Adviseur Gevaarlijke Stoffen wordt gealarmeerd. Dat is logisch, maar het feit blijft bestaan dat veel brandweermensen zich ernstig ongerust hebben gemaakt over de ontstane situatie”.

Tenslotte ziet de SP graag spoedig de rapportage tegemoet over het informeren van de omgeving. De partij constateert dat het onvoldoende is om alleen op de gemeentelijke website en facebook berichten te plaatsen als ‘hou deuren en ramen gesloten’. “De communicatie kan dus beter. Het is mooi dat er uiteindelijk geen ernstige gezondheidsrisico’s zijn geweest. Maar dit had ook anders kunnen uitpakken. De vraag is dan of een kort berichtje dan volstaat,” besluit de socialist.

Reactie toevoegen

U bent hier