h

Raad unaniem achter kadernota

9 juli 2015

Raad unaniem achter kadernota

Wijk bij Duurstede - De Wijkse gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag de kadernota unaniem goedgekeurd. En dat is een uniek moment. “Zelfs de leden die er langer inzitten dan wij als SP-fractie kunnen zich niet herinneren wanneer dat eerder gebeurd is. Wellicht komt het doordat Hans Marchal nu wethouder is in plaats van raadslid. Nu kan die niet meer tegen stemmen,” lacht SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer, “Maar het verhaal dat er ligt is ook gewoon goed en gedegen.”

De SP ziet dat door de afspraken uit de coalitieonderhandelingen en de inzet van sterke bestuurders er duidelijke lijnen worden uitgezet en er een stevig fundament ligt wat betreft de middelen en de voorgenomen beleidsdoelen. “Begroten viel de laatste jaren door alle decentralisaties en rijksbezuinigingen niet mee. Helemaal door het wispelturig gedrag vanuit Den Haag. Maar economisch gaat het langzaam wat beter en dus hopen we op stabiliteit,” verwoordt Brouwer.

Met gerichte investeringen en door nadrukkelijk de samenwerking met de gemeenschap te zoeken is de gemeente de crisisstorm goed doorgekomen. Volgens de socialist staat er zelfs een sterkere samenleving: “Kijk naar alle omschakelingen in de zorg. Die zijn dankzij een goede wethouder en enorme inzet van het maatschappelijk veld zo goed, dat we echt in de landelijke top zitten. Toen we in 2006 begonnen in de raad stond de hele WMO-ombuiging op twee A4-tjes en kijk wat er nu staat. En dat dankzij alle betrokkenen. Daar mogen we als samenleving echt trots op zijn.”

En ook op andere gebieden loopt het goed. Brouwer ziet dat Wijk volop in beweging is: “Er worden veel betaalbare woningen gebouwd. Het ondernemersfonds komt op gang, winkelcentra worden aangepakt, we gaan kijken naar een goed zwembad en zo kan ik nog wel even doorgaan!”

Al het goede betekent echter niet dat de SP'er achterover wil gaan leunen. “Nee, natuurlijk niet. Jongeren vragen ook om goedkope huurwoningen. En de jeugdzorg en participatiewet blijven aandacht vragen en er komt over enkele jaren groot onderhoud van wegen en bruggen aan. En we willen investeren in nieuwe scholen. Bij alle projecten moet er aandacht komen voor de betrokkenen. En als je de winkelcentra aanpakt, moeten we ook zorgen dat de winkeliers en omwonenden goed bij de planvorming betrokken worden,” aldus de socialist.

Mede dankzij een structureel overschot op de meerjarenbegroting ziet de SP de toekomst positief tegemoet. De fractievoorzitter begon zijn bijdrage tijdens de raadsvergadering ook met een beroemd lied van de Beatles: Here comes the Sun. “Het zonnetje gaat namelijk langzaam weer schijnen. En we hebben goed zicht op de eventuele buien die nog over kunnen gaan trekken. Aangezien er geen enkele motie is ingediend en geen enkel amendement, vindt de hele raad dat dus,” besluit Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier