h

Samen aan de slag voor een nieuw zwembad

10 april 2015

Samen aan de slag voor een nieuw zwembad

Wijk bij Duurstede - Als het aan het college ligt, dan gaan WijkZwemt en ZIG samen een plan uitwerken voor een zwembad binnen de gemeentegrenzen. Op dinsdag 21 april aanstaande wordt het voorstel van het college in de raad besproken. De raad wordt gevraagd om een richtinggevende uitspraak te doen, waarna de procedure wordt vervolgd. “Wij leggen de raad voor om twee partijen gezamenlijk een of meerdere plannen uit te laten werken”, legt wethouder Jan Burger uit.

Foto: Elton Wollenberg

SP en PvdA organiseerden vorig jaar de avond: Kick-off, een nieuw zwembad voor Wijk bij Duurstede

Op 3 maart jl. hebben drie initiatiefnemers in de raad een presentatie gegeven voor het realiseren en exploiteren van een zwembad. Dit waren ZIB, WijkZwemt en ZIG. Naar aanleiding van de presentaties en vragen van raadsleden is er aanvullende informatie gevraagd bij de initiatiefnemers. De presentaties en informatie waren voor het college de basis voor het huidige voorstel  voor WijkZwemt en ZIG. “Wij zijn tot dit voorstel gekomen, omdat we graag de kracht uit de samenleving van WijkZwemt en de expertise van ZIG willen koppelen”, legt Burger uit.

Het college stelt voor om de twee partijen minimaal een plan voor een doelgroepenbad uit te werken. Daarvoor heeft de gemeente jaarlijks een bedrag van 20.000 euro beschikbaar. “Met zo’n doelgroepenbad zorgen we dat er in ieder geval zwemlessen gegeven kunnen worden en groepen als ouderen en mensen met een beperking kunnen zwemmen. Maar het zou prachtig zijn als de twee partijen door het bundelen van de krachten met aanvullende plannen, zoals een groot bad of een zwembad met ligweide, kunnen komen,” vertelt de wethouder.

Het is de bedoeling dat die plannen de komende maanden worden uitgewerkt. Voor de tussenperiode van huidig en nieuw zwembad wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om dit probleem op te lossen. “Bijvoorbeeld door de huidige exploitatie van het zwembad wat langer te laten voortbestaan of door bepaalde doelgroepen te gaan vervoeren. Het zou mooi zijn als we daarmee de periode tot een nieuw zwembad kunnen overbruggen. Dat is van groot belang voor bijvoorbeeld kinderen die zwemlessen volgen,” eindigt Burger. 

Op 21 april aanstaande zal de gemeenteraad een richtinggevende uitspraak doen over het collegevoorstel. De SP heeft vorig jaar, samen met de PvdA, de verschillende partijen en verenigingen uitgenodigd om met plannen voor behoud van een zwembad te komen. “Het is goed om te zien dat er samengewerkt wordt en we zien graag dat er een paar goede en haalbare plannen worden uitgewerkt,” laat fractievoorzitter Jeroen Brouwer tenslotte weten.

Reactie toevoegen

U bent hier