h

SP wil aandacht voor problemen eigen bijdrage in de zorg

14 maart 2015

SP wil aandacht voor problemen eigen bijdrage in de zorg

Wijk bij Duurstede - De SP-fractie in Wijk bij Duurstede wil dat de gemeente er bij staatssecretaris Van Rijn en de Vereniging Nederlandse Gemeenten op aandringt om de eigen bijdrage voor de jeugd-ggz stop te zetten. “Die hulp valt nu onder de jeugdzorg waardoor een bijdrage betaald moet worden. Dat kan oplopen tot 1.600 euro per jaar en er wordt geen rekening gehouden met het inkomen van de ouders. Wij vrezen dat kinderen daardoor niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat kan niet,” aldus raadslid Corrie de Groot.

Foto: Elton Wollenberg

Raadslid Corrie de Groot

De SP heeft over deze kwestie uitgebreid vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Daarbij benadrukt zij overigens dat zij zeer tevreden is over de wijze waarop de vernieuwingen in de zorg in Wijk bij Duurstede worden aangepakt. “Er wordt hier hard gewerkt. Er is goed zicht op hoe we er financieel voor staan en er zijn veel initiatieven voor vernieuwing. Bovendien staat onze huishoudelijke hulp als een huis. Dit in tegenstelling tot veel buurgemeenten,” vertelt De Groot.

De socialisten weten dat Wijk bij Duurstede vanwege een tekort aan middelen bij de jeugdzorg wil meewerken aan het innen van de eigen bijdrage bij de jeugd-ggz. “Dat daardoor inwoners mogelijk voor de problemen opdraaien is echter onacceptabel. Bovendien is het niet uit te leggen dat er voor kinderen met een lichamelijk probleem geen eigen bijdrage hoeft te worden betaald. Wij vinden daarom dat vanuit de gemeente een duidelijk signaal moet worden afgegeven,” aldus het SP-raadslid.

Collega-raadslid Jan Oechies wijst er op dat de huidige maatregel regelrechte discriminatie is en ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie tegen de regeling is omdat vooral arme gezinnen worden getroffen. “Bovendien geven gemeenten aan dat de administratieve kosten voor het innen van de ouderbijdrage groter zijn dan de baten. Staatssecretaris Van Rijn wil echter eerst de resultaten afwachten van een onderzoek, maar dan zeggen wij: stop dan eerst met die bijdrage!”

Tenslotte heeft de SP-fractie nog een vraag gesteld over de eigen bijdragen die de gemeente kan opleggen.

“Via onze hulpdienst en het meldpunt zorg krijgen we klachten. Mensen verzorgen bijvoorbeeld thuis hun partner en vanwege het schrappen van de tegemoetkoming chronisch zieken, het mantelzorgcompliment en hogere eigen bijdragen twijfelen zij of dagopvang nog wel wenselijk is. Zij betalen honderden euro’s per maand aan het CAK. Ook hier vragen wij aandacht voor. De SP wil dat het college dit in beeld brengt voordat er iets gedaan wordt aan de eigen heffingen. Het gaat om mensen met een normaal inkomen, maar die naast hun zware zorglast ook financieel in de problemen dreigen te raken. Wij roepen de mensen die door deze maatregel zijn getroffen op zich bij ons te melden (joechies@kpnmail.nl),” sluit Oechies af.

Reactie toevoegen

U bent hier