h

SP blij met duidelijkheid over schoolbezetting

23 november 2014

SP blij met duidelijkheid over schoolbezetting

Wijk bij Duurstede - Het is een vrees die vaker bij Wijkse politici naar voren komt: een school neerzetten waar in de toekomst lokalen leeg komen te staan. Bij het vernemen van de bestaanscijfers van enkele scholen klopte de SP met vragen aan bij het college. “We zijn tevens een gesprek aangegaan met het openbaar onderwijs. Daaruit blijkt dat de vrees voor een leeg gebouw gelukkig ongegrond is. Twee scholen krijgen gewoon een mooie nieuwe school,” meldt Jan Oechies.

Het Integraal Huisvestingsplan voor primair onderwijs, kortweg IHP, kent een lange geschiedenis. Na de presentatie van het IHP, enkele weken geleden, kreeg de SP vorige week de leerlingencijfers onder ogen. Daaruit bleek dat sommige scholen onder de opheffingsnorm zitten. “Dat vonden we vreemd. Eerder stelden we namelijk vragen over het bouwen van nieuwe scholen en lege lokalen. Het is immers zonde van het geld om een te grote school neer te zetten. Aan de andere kant moet er wel nieuwbouw komen. Vooral voor de Driehoek, gezien de gebreken van het huidige pand.”

Naast het stellen van schriftelijke vragen aan het college ging Oechies ook bij het bestuur van het openbaar onderwijs langs. Daar kreeg hij een helder beeld over de werking van de opheffingsnorm. “Het Baken blijft gewoon bestaan. De school heeft op dit moment weliswaar minder leerlingen dan gewenst, maar de cijfers voor deze school zijn al beter geworden. De samenwerking met de Driehoek zal naar verwachting ook een aanzuigende werking hebben,” aldus Oechies.

Dat de school de eerste jaren mogelijk met enkele lokalen minder af kan is een vaststaand feit. “Dat snappen we, maar er is sprake van krimp van de totale leerlingenaantallen. Het bestuur van het openbaar onderwijs neemt het exploitatierisico op zich voor deze lege lokalen. Helaas is dat bij de presentatie van het IHP niet goed naar voren gekomen. Wat van belang is dat de scholen er samen voor zorgen dat de nieuw te bouwen lokalen wel gebruikt gaan worden,” laat het SP-raadslid weten.

De partij zal daarbij de vinger aan de pols houden.  “Het IHP kan gewoon in werking gaan, maar de schoolbesturen krijgen wat ons betreft de opdracht mee om te zorgen voor goede spreiding van de leerlingen en te zorgen voor zo min mogelijk lege klaslokalen.”

Reactie toevoegen

U bent hier