h

Partijen sluiten coalitieakkoord

9 mei 2014

Partijen sluiten coalitieakkoord

Wijk bij Duurstede - Een andere soort politiek door meer met inwoners te doen en de kwaliteit van de voorzieningen zoveel mogelijk op peil houden. Dat is samenvattend het akkoord dat de SP, PCG, GroenLinks en de PvdA hebben gesloten. “Inwoners, organisaties en de gemeente hebben elkaar nodig de komende tijd. En natuurlijk binnen degelijke financiële kaders,” menen SP-onderhandelaars Jeroen Brouwen en Jan Burger, die samen met Hans Marchal en Wil Kosterman wethouder wordt.

De afgelopen weken zaten de partijen tijdens meerdere openbare bijeenkomsten om de tafel. “Hierbij is de insteek altijd positief geweest en we lagen inhoudelijk dichter bij elkaar dan we al gedacht hadden. Alle partijen willen er samen met de inwoners, betrokken organisaties en ook de oppositiepartijen wat van maken. Het akkoord heeft niet voor niets de naam ‘Wij(k) voor elkaar’ meegekregen. Dat moet ook wel aangezien er veel op gemeenten af gaat komen,” bekijkt Brouwer.

De SP, sinds 19 maart de grootste partij in de gemeenteraad, zette bij de onderhandelingen steeds de toon, waarna andere partijen aan konden vullen.  “Hoewel er kleine verschillen waren en zijn, zijn er geen echte breekpunten geweest. Bij belangrijke zaken als zorg willen we allemaal indien het nodig is extra geld investeren, net als we allemaal ruimte willen geven aan ondernemers in de Wijkse binnenstad en in het buitengebied,” vertelt Burger.

Net als de afgelopen acht jaar zal Burger als wethouder hier zijn bijdrage aan geven. Zijn portefeuille veranderd hierbij wel iets. “Financiën gaat Hans Marchal doen, en Jeugdzorg hebben we gekoppeld aan onderwijs en komt bij Wil Kosterman te liggen,” begint hij, “Zelf blijf ik me bezig houden met grondbeleid, volkshuisvesting, de ontwikkelingen in de Heul en Horden en ga ik economische zaken doen, omdat hier een flinke overlap in zit met sociale zaken door de participatiewet. En ook de WMO blijft natuurlijk bij de SP.”

Met deze stevige portefeuille, een sterke fractie en goede politieke partners denkt de SP het vertrouwen van de kiezers waar te kunnen maken. “Ook al zijn de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar, er ligt nog steeds een flinke klus op ons te wachten. Maar we zijn er klaar voor. Er ligt een sociaal en goed akkoord, we hebben een ervaren wethouder en fractie waar ook enthousiaste nieuwelingen bij komen en een minstens net zo enthousiast bestuur. We gaan er dan ook vol voor,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier