h

SP start met GroenLinks en PCG onderhandelingen

2 april 2014

SP start met GroenLinks en PCG onderhandelingen

Wijk bij Duurstede – Bij de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart is voor Wijkse partijen veel veranderd. De SP werd de grootste partij en heeft de afgelopen weken het initiatief genomen in de zoektocht naar een nieuw college. Na de informatieronde willen de socialisten onderhandelingen openen met de PCG en GroenLinks. “Er wordt door alle partijen gevraagd om stevige wethouders, met ook lokale binding. Dat gaf voor ons de doorslag”, legt informateur Frans van der Tol uit.

In de dagen na de verkiezingen nodigde Van der Tol alle partijen uit om te kijken wat zij van de uitslag vinden. Gezien de verdeling van de zetels zijn er verschillende coalitiemogelijkheden. “Vele partijen gaven aan wel mee te willen en kunnen doen. Kijkend naar de uitslag en wat de partijen gezegd hebben, vinden wij dat we in eerste instantie verder moeten gaan met partijen die vooral een lokaal gezicht hebben. Er komt veel op ons af en dan is juist die kennis van de eigen omgeving van enorm belang. Daar ligt wat ons betreft ook de verkiezingswinst voor bijvoorbeeld de PCG en SP”, meent van der Tol.

Om de basis in de gemeenteraad te verstevigen heeft ook de PvdA een uitnodiging gekregen om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Dat zal een experiment worden in de gemeente. “Met GroenLinks, de PCG en SP hebben we al tien zetels. Maar om de basis wat breder te trekken en omdat zij aangegeven heeft een dergelijk college te willen steunen schuift de PvdA aan. Zij zet dan ook een handtekening onder een eventueel coalitieakkoord, maar levert geen wethouder”, aldus de informateur.

Zodra er een formateur is aangewezen, zal gekeken worden wanneer de daadwerkelijke onderhandelingen gaan beginnen. “We hebben inmiddels al iemand benaderd, maar moeten nog de agenda’s afstemmen. We streven ernaar om zo snel mogelijk de eerste bijeenkomst te houden, waarbij de inschatting is dat het niet zo heel lang hoeft te gaan duren. Maar dat zien we de komende weken wel”, eindigt de SP-er.

Reactie toevoegen

U bent hier