h

Onderhandelingen van start

12 april 2014

Onderhandelingen van start

Wijk bij Duurstede - De openbare onderhandelingen  zijn begonnen. De PCG, GroenLinks en de PvdA zijn bij de SP aangeschoven om te kijken hoe zij samen een college kunnen vormen. “Met deze partijen denken we bestuurders te kunnen leveren die weten wat er lokaal speelt. Er komt veel op de gemeente af en we moeten dat samen met belangenorganisaties en in goed overleg met de mensen oppakken. En door de deelname van de PvdA is er ook een bredere coalitie,” aldus Jeroen Brouwer.

Bij de eerste bespreking kwamen de financiën en de gemeentelijke organisatie aan bod. Vanuit de ambtenarij zorgden Sandra van Middelkoop en Janneke Louisa voor de nodige informatie. Alle partijen spraken los van elkaar dezelfde wens uit. “Er moet nog voor 5 ton bezuinigd worden, waarbij we liever in een keer schoon schip maken. Verder is de organisatiestructuur net als de zorg toe aan een transitie. Hierbij staat samenwerken met en kwaliteitsverbetering voor de inwoner voorop,” legt Jan Burger, samen met Brouwer coalitieonderhandelaar namens de SP, uit.

Onder leiding van formateur Jaap Jongejan verliep de bijeenkomst in goede harmonie. De partijen hebben er zin in om eruit te komen. “Dat is bij zo’n eerste ronde van groot belang. De wil om er iets van te maken is er natuurlijk altijd wel. Maar de neuzen staan al redelijk dezelfde kant op en dat is belangrijk. Zoals Jaap Jongejan zei: “Het is niet alleen maar willen nemen, maar ook geven,” verwoordt Brouwer.

De komende weken staan er nog vier onderhandelingsronden op het programma. Dat moet leiden tot een akkoord en een verdeling van wethouders tussen de SP, PCG en GroenLinks. De PvdA zet als partner wel een handtekening onder het akkoord, maar zal geen wethouder leveren. “Zij steunen het dus en kunnen punten inbrengen. Maar ook gaat formateur Jongejan bij de andere partijen langs om te kijken of zij nog zaken willen inbrengen. Dat is belangrijk, want het is zaak om samen uit de crisis te komen. Dat was niet voor niets onze verkiezingsleus,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier