h

SP wil gesprek over toekomst Gravenbol

30 maart 2014

SP wil gesprek over toekomst Gravenbol

Wijk bij Duurstede - De SP wil dat het opheffen van het Recreatieschap, de toekomst van de Gravenbol en het democratisch toezicht op dit Wijkse recreatiegebied op korte termijn wordt besproken in de raad. “Het is mooi dat we meer te zeggen krijgen over de recreatiegebieden. We zijn er van overtuigd dat de kosten omlaag kunnen en het beheer is prima opgepakt door WijknogLeuker. Maar we krijgen ook vragen en klachten. Niemand weet hierbij wie bepaalt wat er op de Gravenbol gebeurt,” aldus SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Twee jaar geleden dreigde de Gravenbol vanwege financiële problemen bij het Recreatieschap te worden gesloten. De SP startte een grote handtekeningenactie waarbij meer dan 2.000 handtekeningen werden opgehaald, er werd ingesproken in de gemeenteraad door gebruikers en WijknogLeuker kwam met een plan om het beheer te gaan regelen. “Dat was op dat moment prima. En inmiddels is door WijknogLeuker bewezen dat het terrein in zelfbeheer kan worden onderhouden,” begint Brouwer.

Wel zet de SP vraagtekens bij het democratisch toezicht, en wie nu de belangrijke beslissingen neemt. “Het Recreatieschap, de organisatie die als gemeenschappelijke regeling namens de gemeente het gebied beheert, wordt opgeheven. Per 1 januari 2015 komt de Gravenbol weer in Wijkse handen. Dat is mooi. De vraag is of het niet verstandig is om met de raad te kijken naar de toekomst van dit gebied. Er worden immers zaken gedaan en opgezet waar het hoogste democratisch orgaan, de gemeenteraad, niet over gesproken of gestemd heeft,” legt de SP-voorman uit.

De provincie heeft, als toezichthouder op de recreatiegebieden, verschillende adviezen neergelegd bij betrokken colleges. “Zaken als goede voorbereidingen, vroegtijdig overleg opstarten, elkaar meenemen naar de toekomst, maatwerk leveren,” meldt Brouwer. “Wij hebben echter nog niets vernomen. Wel horen wij geluiden van partijen die horen dat zij opeens moeten meebetalen. Vissers die al via hun vis-pas meebetalen aan de waterzaken, de booteigenaren die middels hun verenigingen of organisatie al betalen om van het water gebruik te maken, enzovoorts.”

De SP wil snel een gesprek starten over de Gravenbol. “Wat willen we met het gebied? Welk niveau van voorzieningen en onderhoud wensen wij en wat zijn de kosten en baten? Als wij in onze gemeente straks zelf hier over gaan, is het logisch dat deze vragen besproken worden in de raad. Laten we dat dan ook op tijd doen. Dat zorgt voor duidelijkheid voor iedereen,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier