h

Open brief GroenLinks en SP: “VVD moet wel eerlijk blijven”

18 maart 2014

Open brief GroenLinks en SP: “VVD moet wel eerlijk blijven”

Wijk bij Duurstede - Een stevige campagne bij de verkiezingen is niet erg. Maar de manier waarop de VVD zich tegen GroenLinks en SP (en D66) afzet, is een manier die wat ons betreft niet bij Wijk bij Duurstede past. Letterlijk wordt op Facebook, in de krant en op alle mogelijke andere manieren geroepen dat men niet op ons moet stemmen, want: “GroenLinks en SP zijn vóór windmolens.”  Hier worden echt onzinnige spookbeelden neergezet.

Vandaar deze open brief. De feiten: de ruimtelijke planning van windmolens ligt bij de provincie. Zij gaat geen windmolens plaatsen, maar schept alleen ruimtelijke mogelijkheden. Een andere private partij moet initiatief nemen en dan bij gemeente een vergunning aanvragen etc. Deze onderneming zal dat enkel doen als er in een gemeente genoeg draagvlak is.

Op dit moment zijn er in onze provincie enkele locaties waar windenergie mogelijk is, en waar initiatiefnemers ook kunnen plaatsen. De betreffende gemeente kan wel voorwaarden stellen, maar kan plaatsing niet verhinderen. Dat geldt bij Nieuwegein bij het Klooster, en ten zuiden van Houten ter hoogte van de Goyerbrug. Dat is dus op het grondgebied van Houten en niet van Wijk bij Duurstede. Het ligt wel tegen de grens aan, maar wij gaan daar dus niet over.

Voor een locatie elders, bijvoorbeeld iets zuidelijker langs het Amsterdam Rijnkanaal in Wijk, is op dit moment door de provincie geen ruimte geboden. Deze locatie is niet opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Structuur Visie, dus plaatsen van windmolens in Wijk kan op dit moment helemaal niet.  De “invasie van windmolens” in Wijk, zoals laatst in een huis-aan-huisblad was voorspeld, slaat dus nergens op. Jammer dat de VVD het nodig vindt om op deze manier stemmen te trekken.

SP en GroenLinks willen wel graag de wens tot een klimaatneutrale gemeente in 2030 halen, hier is ook door de gemeenteraad een besluit over genomen. Daar zullen wij ons voor blijven inzetten..

Laten we ons nu vooral bezig houden met zaken die de inwoners van onze mooie gemeente wel aangaan. Laten we kijken hoe we de zorg overeind kunnen houden, hoe we werk kunnen creëren en hoe we een duurzame gemeente kunnen realiseren. Schouders er onder en gaan!

Reactie toevoegen

U bent hier