h

Partijen willen nieuw plan voor landgoed in Langbroek

21 februari 2014

Partijen willen nieuw plan voor landgoed in Langbroek

Langbroek  - De PCG en SP willen dat er een nieuw plan op tafel komt voor het te bouwen landgoed Nieuw Domensteyn. Een plan dat wel voldoende draagvlak heeft bij omwonenden. “Er is veel fout gegaan in de communicatie en sturing van het project. Maar het kan ook niet zo zijn dat de ontwikkelaar in de kou staat, omdat de wethouder onvoldoende de regie heeft genomen. Vandaar dat wij willen dat het huiswerk wordt overgedaan,” meldt SP-raadslid Jan Oechies, initiatiefnemer van de motie hierover.

In de afgelopen weken bleek bij voorbesprekingen in de raad dat het voorliggende plan voor het landgoed Nieuw Domensteyn in Langbroek veel kritiek oplevert. Het plan doet volgens omwonenden afbreuk aan de waarde van het natuurgebied, het levert veel verkeer op en er is te weinig rekening gehouden met hun bezwaren. “Van bewoners horen we dat zij een ontwikkeling langs de Langbroekerdijk zeker niet allemaal vervelend vinden. Wel wordt er te makkelijk omgegaan met hun zienswijzen,” concludeert Oechies.

De communicatie tussen bewoners, ontwikkelaar en gemeente is volgens de SP-er niet goed gegaan. “Er wordt geluisterd, maar onze stemmen gaan het ene oor in en het andere weer uit, is in dit opzicht een treffend citaat van omwonenden. Er overheerst een gevoel dat er niets gedaan wordt met hun inbreng,”, meent het raadslid.

De socialisten vinden het echter niet terecht als de raad de plannen simpelweg wegstemt. Oechies; “Er is veel energie, tijd en geld in de planvorming gestopt. De ontwikkelende partijen zien die plannen in rook opgaan en dreigen de dupe te worden, omdat de wethouder te weinig regie heeft gevoerd.”

 

Volgens de SP-er zal het agrarisch landschap de komende tien, twintig jaar enorm veranderen. “Agrariërs hebben het moeilijk en velen zullen hun bedrijfsvoering stoppen. Dat vraagt om een duidelijke visie en plannen voor het gebied die ontstaan in overleg met belanghebbenden. Hier ligt de essentie van de ontstane problemen. Vandaar deze motie, waarbij we oproepen om met alle betrokken partijen te kijken wat hier past,” eindigt hij.

Reactie toevoegen

U bent hier