h

Wijks thuiszorgcomité in protest tegen PGB-pool

3 november 2013

Wijks thuiszorgcomité in protest tegen PGB-pool

Wijk bij Duurstede - Dinsdagavond, 29 oktober, sprak Jet Bolhuis van het comité 'Wij zijn de thuiszorg Wijk bij Duurstede” in bij de gemeenteraad. Zij sprak namens het comité haar verwondering uit over de brief die het WMO-loket naar alle cliënten, die thuiszorg ontvangen, heeft gestuurd. In de brief wordt geadviseerd over te stappen naar een Persoons Gebonden Budget (PGB). “Dit is heel slecht voor thuiszorgmedewerkers in loondienst. En cliënten worden werkgever, terwijl de meeste gewoon goede zorg willen en niets meer”, aldus Bolhuis.

Onrust bij cliënten

Het WMO-loket is deze PGB-pool gestart naar aanleiding van een motie van BBNU op 6 november 2012. De gemeenteraad heeft, met uitzondering van GroenLinks en de SP, deze opdracht aan het college meegegeven. Het WMO-loket schrijft in de brief dat het snel en eenvoudig is om mensen in te huren via een PGB. De brief zorgde onder vele cliënten en thuiszorgmedewerkers voor onrust en paniek. Dit bleek wel uit de vele telefoontjes die, onder andere, de Rode Loper Thuiszorgorganisatie binnen kreeg. Cliënten zijn bang hun vertrouwde hulp kwijt te raken.

Slechtere arbeidsvoorwaarden voor thuiszorgmedewerkers

De thuiszorgmedewerkers, in loondienst bij een goede organisatie, voelen zich gepasseerd. Het comité vraagt zich af of dit geen oneigenlijk gebruik is van het klantenbestand. Het WMO-loket is de enige die over dit bestand beschikt. Het comité had ook graag de beschikking gehad over het klantenbestand, zodat zij dan nieuwsbrieven konden schrijven over de ontwikkelingen en afbraak in de zorg.

Hadden de reeds bestaande thuiszorgaanbieders niet eerst geïnformeerd moeten worden over deze PGB-pool? PGB is namelijk enkel bedoeld voor gerichte en zuivere cliënten die hier bewust voor kiezen. Nu, zei Jet Bolhuis, lijkt het op klantje-pik! In de brief wordt niet gesproken over de risico's die een PGB met zich mee brengt, voor zowel cliënten, als voor thuiszorgmedewerkers. Er is voor beiden veel wettelijke en administratieve rompslomp. De arbeidsvoorwaarden voor medewerkers zijn veel slechter; er is geen pensioenopbouw, geen geld bij ziekte en geen steun van een organisatie.

Enkel voor zuivere cliënten

“Het comité is niet tegen een PGB, maar dit is enkel voor mensen die daar echt zelf gericht en zuiver voor kiezen. Zonder druk en uit vrije wil”, aldus Bolhuis. “Mensen die alleen maar een thuishulp over de vloer krijgen kunnen beter bij de reeds bestaande organisatie blijven, waar zij hun vaste hulp houden”.

Verdere acties van het comité

Het comité zal zeker aanwezig zijn op de informatieavond van het WMO-loket op donderdag 14 november en van zich laten horen. Wilt u als cliënt of thuiszorgmedewerkers in gesprek? Bel dan Jet Bolhuis: 06 293 157 47

 

Reactie toevoegen

U bent hier