h

Verbazing over uitblijven onderwijshuisvestingsplan

3 november 2013

Verbazing over uitblijven onderwijshuisvestingsplan

Wijk bij Duurstede - De SP heeft vragen gesteld over het uitblijven van het integrale huisvestingsplan voor het basisonderwijs. De partij maakt zich daarbij zorgen over mogelijke overcapaciteit in de nieuw te bouwen Brede School. “We geven veel geld uit voor een nieuwe school. Dat kan, maar dan moet dat niet tot leegstaande lokalen leiden. De raad wacht al heel lang op de cijfers en de overeenkomst die dat moeten aantonen,” geeft fractievoorzitter Jeroen Brouwer aan.

De gemeenteraad heeft het college bij diverse besprekingen over het onderwijs gevraagd om een integraal huisvestingsplan. Dit leidde bij de besluitvorming van de Brede School tot veel gedoe. “Steeds is gezegd dat het plan eraan kwam. Nu lezen we bij antwoorden op vragen over de begroting dat dit plan pas in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar komt. Dat is wat vreemd,” vindt Brouwer.

De SP heeft tevens via het onderwijsveld de tellingen zoals deze in oktober gedaan zijn, binnen gekregen. Hieruit blijkt een forse teruggang van het aantal leerlingen op enkele scholen. “Dit betekent dat bij de nieuw te bouwen school aan de Middelweg met aanzienlijk minder lokalen af kan. Enkele basisscholen komen zelfs onder de opheffingsnorm. Dat roept ook vragen op”, aldus de SP-er.

Daarnaast hebben de socialisten vernomen dat er een leerlingenstop is afgekondigd voor de grootste twee scholen, De Wegwijzer en De Horn. Genoeg redenen voor de SP om vragen te stellen. “Het kan nog steeds zo zijn dat een grote nieuwe school nodig is. Maar dit dient dan wel te passen in het gehele huisvestingsplan en afgestemd te zijn met de onderwijsinstellingen. Het probleem is dat we op korte termijn gaan bouwen en dan moet het wel allemaal kloppen. We moeten geen miljoenen gaan uitgeven voor leegstand,” besluit het SP-raadslid.

Reactie toevoegen

U bent hier