h

SP stelt vragen over PGB-regeling

19 oktober 2013

SP stelt vragen over PGB-regeling

Wijk bij Duurstede  -  Sinds kort heeft Stichting Binding de rol van matchmaker aangemeten gekregen als bemiddelaar tussen cliënten en medewerkers in de thuiszorg. Mensen met een PGB-regeling en werknemers die niet via een organisatie willen werken kunnen hier aankloppen om aan elkaar gekoppeld te worden. De SP, die destijds al tegen het opzetten van deze pool was, heeft hier schriftelijke vragen over gesteld. “Omdat een regeling de arbeidspositie van een medewerker kan verslechteren en omdat we willen weten hoe de kwaliteitsregister is geregeld. Thuiszorg is namelijk meer dan gewoon poetsen”, stelt Hans Pouw namens de partij vast.

Bij de begrotingsbehandeling van vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan die de gemeente de opdracht gaf een matchbureau te verzorgen voor mensen met een PGB. “De PGB is een wettelijk vastgestelde regeling en voor diegene die er mee wil en kan werken is dat prima. Cliënten kunnen zo zelf hun zorg regelen, en thuiszorgmedewerkers zelf hun werk. Maar dan moet de laatste groep wel rekening houden alles zelf te doen; belasting afdragen, verzekeringen en pensioenen regelen enzovoorts.  Vooral aan die kant is inmiddels bekend dat ZZP-ers en freelancers dat niet altijd voor elkaar hebben”, begint Pouw.

Daarnaast las de SP-er de advertentie over de PGB-pool en viel hem ook een andere zaak op. “Het lijkt wel of iedereen met een vriendelijke uitstraling dit werk kan doen. Maar thuiszorgwerk is geen poetsen bij de buren. Het vraagt ook om vaardigheden, en wat ons betreft zelfs om een opleiding. Daarvoor zou een kwaliteitsregister komen. Een medewerker heeft bijvoorbeeld een belangrijke signaleringsfunctie, om te zien of de cliënten niet achteruit gaan. Waar kunnen we met die meldingen nu terecht?”, vraagt hij zich af.

De socialisten zijn en blijven voorstander van fatsoenlijke zorg voor fatsoenlijk loon. De discussie gaat wat Pouw betreft te vaak over geld. “We moeten zorgen dat we werk in de thuiszorg blijven waarderen want dat is belangrijk voor de cliënten en medewerkers. Dat is altijd onze insteek geweest. Wat dat betreft houden we ons hart vast over wat ons met het vorige week gesloten Herfst-akkoord te gebeuren staat. Geweldig dat er hiermee meer in onderwijs gestopt gaat worden. Maar dit gaat hoogst waarschijnlijk wel ten koste van meer bezuinigingen op gemeentes en in de zorg. En daar is al zo veel gekort, dat we vrezen voor onmenselijke toestanden”, aldus Pouw.

Reactie toevoegen

U bent hier