h

Problemen bij Quarijn

19 oktober 2013

Problemen bij Quarijn

Wijk bij Duurstede  - De gemeente mag best trots zijn op ons WMO-model. Veel geprezen in vergelijkende onderzoeken, kleine en grote gemeenten komen op bezoek om een kijkje te nemen in de keuken. “Maar het belangrijkste is dat cliënten tevreden zijn en medewerkers een waardig loon verdienen. Wij willen dit graag zo houden. Wij hebben echter gehoord over problemen bij Quarijn en hebben hier schriftelijke vragen over gesteld”, meldt Hans Pouw namens de SP.

Onlangs bereikte de SP het bericht dat medewerkers van Quarijn een brief hebben gekregen waarin staat dat zij hun overuren niet meer uitbetaald krijgen, en deze moeten verrekenen in vrije tijd. Dit heeft enorme gevolgen voor de bedrijfshuishouding. “Medewerkers moeten met lede ogen aanzien dat als zij hebben overgewerkt hun cliënt het daarna soms zonder zorg moet stellen. Te meer omdat er simpelweg geen krachten zijn die hier kunnen invallen”, legt de socialist uit.

Voor de cliënten in de thuiszorg betekent het dat een aantal cliënten gedurende een periode minder zorg krijgen dan is afgesproken. Immers medewerkers zijn vaker vrij en er is geen sprake van vervanging. “Zo hoorden wij het verhaal dat bij één van de patiënten de hulp twee weken niet is geweest terwijl een cliënt is geïndiceerd voor twee maal drie uur per week. Dat kan enkel maar leiden tot vervuiling en verwaarlozing bij cliënten. Dat kan echt niet”, meent Pouw.

De SP maakt zich ernstig zorgen over de kwaliteit van zorg en de rechten van medewerkers.

Pouw; “Van zowel cliënten als medewerkers van Quarijn horen wij dat het management bijvoorbeeld ook heeft moeten besluiten om de tijdelijke contracten te wijzigen of niet te verlengen. Voor medewerkers met een tijdelijk contract is de arbeidstoekomst onzeker. Voor anderen betekent het dat zij de in deze tijd van recessie zeer welkome bron van inkomsten door het vergoeden van overuren moeten missen.”

Quarijn heeft in het verleden hun vastgoed uitgebreid. Helaas blijkt door de plannen van de overheid veel bedden in verzorgingstehuizen leeg te staan. Ouderen worden immers minder snel doorverwezen. Nu lijkt het erop dat het financiële gat op deze manier voor een deel wordt opgevangen. De SP schuift de zwarte piet niet volledig af op het management van de instelling. “Ook Quarijn heeft te maken met regelgeving van de overheid Toch is het een kwalijke zaak. Vandaar dat we hier vragen over stellen,” eindigt Pouw.

Reactie toevoegen

U bent hier