h

Werk wordt voortaan actief lokaal aangeboden

11 juli 2013

Werk wordt voortaan actief lokaal aangeboden

WIJK BIJ DUURSTEDE - Bij de behandeling van de kadernota in de gemeenteraad diende de SP twee moties in. Beide moties zijn aangenomen. “Dat betekent dat de gemeente zelf aan de slag gaat met duurzame energiewinning en andere partijen terzijde staat. Bovendien krijgen bouwbedrijven en ZZP-ers uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede meer kansen bij het gunnen van werk. Daar ben ik heel gelukkig mee,” laat fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

Bij duurzame energie is volgens de SP een belangrijke rol weggelegd voor de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) en zijn initiatieven van particulieren en bedrijven welkom. “De gemeente kan daarbij ondersteunen. En natuurlijk hebben we een voorbeeldfunctie bijvoorbeeld bij het plaatsen van zonnepanelen. Dat kan zelfs lagere uitgaven betekenen,” vertelt Brouwer.

Daarnaast diende de partij een motie in over bouwzaken. De lokale afdeling bereidt een grote bijeenkomst voor over betaalbaar wonen met als vraag hoe we woningen kunnen bouwen met een prijs tussen 100.000 en 140.000 euro. “Met de voorbereidingen zijn we druk bezig. Bij de bouw is het verder van belang om meer gebruik te maken van lokale ondernemers. Die wens hebben we geuit in onze motie,” legt de fractievoorzitter uit.
Hij kwam met als voorbeeld de Brede School “Reken de miljoenen die we investeren door in arbeidsplaatsen. Stel je dan voor dat meer plaatselijke loodgieters, schilders, timmermannen, metselaren en stukadoors hier werken. Dan zitten minder ZZP-ers thuis en hoeven minder bouwvakkers aan te kloppen voor een uitkering. Dan is dit project geweldig voor leerlingen die een nieuwe school krijgen, maar levert het hier ook werkgelegenheid op.”

De socialisten steunen hiermee de wens van ondernemers om meer kansen te krijgen bij lokale aanbestedingen. “We haken in op initiatieven die er zijn”, meent Brouwer. “We weten dat de gemeente met de ondernemerskring een website wil openen om werkzaamheden beter bekend te maken. Samen met de Wijkse Werkplaats biedt dit mogelijkheden voor mensen op zoek naar werk.”

En dan is er nog de dreiging van 6 miljard aan bezuinigingen door de rijksoverheid. “We moeten ons afvragen of de grens niet bereikt is. Weet de rijksoverheid niet dat veel investeringen regionaal en lokaal plaatsvinden? Dan moet je de boel niet kapot bezuinigen”, stelt hij vast.

De aangekondigde besparingen op de sport zijn voor de SP moeilijk te verteren. “Hier vallen ook sponsoren weg. De pijn komt zo bij de leden liggen via contributieverhogingen. Maar sporten is toch voor iedereen van belang en een gezonde basis voor het leven? Kijk ook waar verenigingen ergens anders kunnen verdienen en stimuleer samenwerking.”

U bent hier