h

Eigen bijdrage ziektekosten brengt mensen in problemen

1 april 2013

Eigen bijdrage ziektekosten brengt mensen in problemen

Wijk bij Duurstede - Een steeds grotere groep mensen ziet af van bezoek aan de specialist of het ophalen van medicijnen. Dat komt vanwege de hoge eigen bijdrage bij de zorgverzekering. “We krijgen hier in Wijk bij Duurstede berichten van inwoners die bijvoorbeeld geen hulp vragen aan de fysiotherapeut en geen gebruik maken van geneesmiddelen vanwege de kosten,” vertelt SP-raadslid Hans Pouw. De SP start met een meldpunt zodat inwoners hun verhaal kwijt kunnen.

De eigen bijdrage in de ziektekosten is dit jaar gestegen naar 350 euro. Daarnaast geldt steeds vaker dat sprake is van een eigen bijdrage in de kosten van bezoek aan de fysiotherapeut of andere zorgvoorzieningen. “Steeds meer mensen kunnen die kosten niet opbrengen. Zo worden doorverwijsbrieven van de huisarts naar een specialist niet opgehaald of medicijnen niet bij de apotheek afgehaald. Ook de reiskosten naar het ziekenhuis voor het doen van onderzoek is onderwerp van gesprek. Afgelopen week was er landelijk aandacht voor dit probleem in de media. Maar lokaal krijgen we eveneens dergelijke berichten,” aldus Hans Pouw.

Hij wijst er op dat niet alleen de mensen om wie het gaat een probleem hebben, maar ook de maatschappelijke kosten uiteindelijk zullen oplopen: “Als mensen zorg gaan mijden kan dat forse gevolgen hebben. Als iemand bijvoorbeeld meer kans loopt op het krijgen van een maagbloeding omdat die persoon geen medicijnen haalt om de maag te beschermen, dan besparen we niets en stijgen de kosten in de zorg alleen maar.”

De plaatselijke SP Hulpdienst heeft een meldpunt ingericht om beter zicht te krijgen op het probleem. “Natuurlijk moet dit landelijk worden opgepakt. Maar we willen daarnaast lokaal kijken wat we kunnen doen. Zijn er bijvoorbeeld afspraken te maken met zorgverzekeraars om de eigen kosten in maandelijkse termijnen te betalen? Wat kunnen we betekenen voor mensen die vanwege de kosten hun andere lasten niet kunnen betalen? Zijn er afspraken te maken met bijvoorbeeld de voedselbank?” besluit het raadslid.

Mensen kunnen hun problemen of klachten over de eigen bijdrage in de ziektekosten melden via de mail: hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl of via de hulpdienst 06-28319173.

U bent hier