h

Vragen over project Nieuw Domensteyn

11 maart 2013

Vragen over project Nieuw Domensteyn

LANGBROEK - De SP maakt zich zorgen om de ontwikkeling van het project Nieuw Domensteyn, een nieuw landgoed, in Langbroek. “Er liggen grote bouwplannen. Er komt wellicht een horecavoorziening en de vraag is of dat wel handig is in het buitengebied van Langbroek. Bovendien voelen veel omwonenden zich niet serieus genomen. Maar ook het betrekken van de raad bij de plannen kan veel beter,” laat raadslid Jan Oechies weten. Hij heeft een aantal vragen over de kwestie aan het college gesteld.

Het SP-raadslid heeft de voorliggende plannen bestudeerd en daarnaastmet mensen uit de omgeving gesproken. “De projectontwikkelaar heeft sinds 2007 door ruilverkaveling aan de Langbroekerdijk een aaneengesloten terrein van elf hectare verworven. Volgens omwonenden heeft hij voorgehouden dat het de bedoeling was om de opstallen te renoveren voor een woonbestemming en de rest van het terrein terug te geven aan de natuur. Toen zijn begin 2013 de actuele pannen zagen, klopte daar niets van,” legt Oechies uit.

De omwonenden schrokken van het plan bestaande uit een Donjon in het midden van het terrein, omgeven door een gracht en een koetshuis. Oechies: “Bij navraag kregen zij van de ontwikkelaar te horen dat de plannen bij de gemeente lagen en niet meer konden worden gewijzigd. Op het nieuwe landgoed worden nu vier gebouwen gerealiseerd: een burcht, een koetshuis, een oranjerie en een portierswoning. De totale inhoud bedraagt ongeveer 3.600 m3. Dat is dus nogal wat.”

Onder het motto ruimte voor ruimte, groen voor rood en rood voor groen wordt daar een onderbouwing aangegeven. Maar in de praktijk betekent dat volgens Oechies gewoon dat er fors gebouwd gaat worden. En ook dat het bijvoorbeeld drukker wordt met verkeer. “Er geldt voor landgoederen ook nog eens dat ze veel makkelijker een horecagelegenheid kunnen opzetten waar anderen dat niet kunnen,” vult Oechies aan.

Het college blijkt al in de zomer van 2012 groen licht gegeven te hebben voor deze plannenmakerij. En dat, terwijl over de structuurvisie buitengebied in het najaar 2012 in de raad werd gesproken. “Op geen enkele wijze is er toen wat over deze ontwikkeling gezegd. Dat zit ons eveneens dwars. Vandaar onze vragen. We willen gewoon goed betrokken worden bij deze ontwikkeling. Maar dat geldt misschien nog meer voor de omwonenden,” eindigt hij.

U bent hier