h

Abrona koopt arbeidscontracten af

16 januari 2013

Abrona koopt arbeidscontracten af

Cothen - Zorgorganisatie Abrona heeft afgelopen week een akkoord bereikt met de bedrijfsleider en zijn vrouw over hun vertrek bij zorgboerderij De Bossewaard in Cothen. “Ik ben erg blij voor hen. Ze kunnen nu een punt zetten achter hun gevecht dat lang heeft geduurd. Aan de andere kant blijft het erg triest wat er gebeurd is. Voor de betrokkenen, medewerkers en cliënten. En bedenk ook eens hoeveel gemeenschapsgeld er door Abrona over de balk is gesmeten,” aldus SP-raadslid Hans Pouw.

Ruim een half jaar geleden werd het raadslid bij de problematiek op zorgboerderij de Bossewaard betrokken. De SP ontving meerdere klachten over de zorg, het stopzetten van allerlei activiteiten, over overspannen medewerkers en cliënten die niet meer naar hun dagbestedingsproject konden gaan. De partij opende een meldpunt waarop tientallen reacties binnenkwamen en samen met zijn collega Jan Oechies schreef Pouw een uitgebreid rapport met aanbevelingen.

“Achteraf gezien moet je constateren dat Abrona zich van alle kritiek weinig heeft aangetrokken. Blijkbaar moesten de bedrijfsleider en zijn vrouw weg. Ik denk dat ze de woonruimte nodig hebben voor nieuwe zorgplaatsen,” vertelt Hans Pouw. Maar wat de organisatie volgens hem niet beseft is dat er alleen maar verliezers zijn. “Ooit was de zorgboerderij een veelzijdige plek om te wonen en te werken. Het zal lang duren voordat het weer een dergelijke voorziening wordt. Intussen vertrekken de mensen die er veel tijd en positieve energie in gestopt hebben. Maar wat daar staat is er wel dankzij die inzet en geld van de gemeenschap. Bovendien krijg ik in mijn contacten met medewerkers en ouders alleen maar te horen dat er veel onzekerheid is. Een zeer onbevredigende situatie voor iedereen!”

Uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen om Abrona te dwingen om tot een regeling te komen met de bedrijfsleider en zijn vrouw. “Heel triest natuurlijk. Ik hoop dat iedereen die met veel plezier op de Bossewaard heeft gewerkt dat straks ook elders zal doen. Ook dit kost trouwens weer veel gemeenschapsgeld. Maar of ze daar bij deze zorginstelling stil zullen staan of de verantwoordelijken zullen aanspreken? Ik geloof er niets van,” besluit het SP-raadslid.

U bent hier