h

De spa gaat de grond in voor Oranjepoort

30 december 2012

De spa gaat de grond in voor Oranjepoort

Langbroek - De spa gaat nog in februari de grond in voor de bouw van het wooncomplex Oranjepoort in Langbroek. Dat is de uitkomst van een extra overleg tussen woningstichting Volksbelang, wethouder Jan Burger en een afvaardiging vanuit de verschillende raadsfracties. Daarmee is de bouw van het hart van de nieuwe wijk Oranjehof gegarandeerd. Het betreft een complex waarin naast 35 zorgwoningen ook het dorpshuis, de buurtsuper, bibliotheek, Piet de Springerschool en andere voorzieningen een plekje krijgen.

Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar deed wethouder Burger de mededeling dat woningstichting Volksbelang het college had gevraagd om een ondersteuningsverklaring. Daarbij zou het gemeentebestuur de bereidheid uitspreken om bij onverhoopt uitblijven van een borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw samen met de woningstichting zorg te dragen voor de financiering van de begane grond (waar de voorzieningen komen) van het complex Oranjepoort.

Het verzoek van de woningstichting kwam nadat het Waarborgfonds had laten weten pas komend voorjaar een besluit te nemen over borging van het complex. Dat zou betekenen dat voorlopig niet gebouwd kan worden. Maar daardoor lopen de kosten van het complex fors op en kunnen bovendien subsidies in gevaar komen. Volgens de wethouder zou dat onacceptabel zijn, ook al gezien alle voorbereidingen in de afgelopen jaren en het belang van het project voor de leefbaarheid en toekomst van Langbroek. Tijdens de raadsvergadering gaven diverse fracties echter aan meer te willen weten over de kwestie en niet op voorhand in te stemmen met de ondersteuning.

Een spoedoverleg direct na de kerstdagen gaf de benodigde duidelijkheid. Inmiddels is de ondersteuningsverklaring dan ook verzonden en daarmee gaat de bouw van Oranjepoort door. SP-raadslid Jan Oechies: “Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er weinig keuze is. De problemen zijn pas recent bekend geworden en het college moest snel handelen omdat de deadline voor Volksbelang 1 januari 2013 is. Een doorrekening wijst uit dat in het uiterste geval de gemeente zelf de financiering van de voorzieningen kan regelen. Het niet door laten gaan van de bouw zou veel geld gaan kosten. De kans dat Volksbelang de financiering niet zelf rond krijgt is trouwens erg klein en bovendien ben ik het met de wethouder eens dat dit project van groot belang is. Het is ook mede door en dankzij de Langbroekse samenleving tot stand gekomen.”

U bent hier