h

Aan de slag voor een betere maatschappij

14 februari 2012

Aan de slag voor een betere maatschappij

Wijk bij Duurstede - Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP was afgelopen vrijdagavond te gast in Wijk bij Duurstede. Voor een overvolle zaal in het Feuniksgebouw vertelde Ronald van Raak over de geschiedenis, maar ook de toekomst van het socialisme. “De huidige tijd van economische crisis en het absolute geloof in het marktdenken vraagt juist om solidariteit en het samen met de mensen aanpakken van de problemen. Daarom hebben we deze bijeenkomst georganiseerd”, aldus SP-afdelingsvoorzitter Robbie Dekker.

Ronald van Raak (1969) studeerde Geschiedenis en Filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2000 promoveerde hij bij de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam op ‘In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland’. Sinds november 2006 is Van Raak lid van de Tweede Kamer, waar hij zich bezighoudt met Binnenlandse Zaken, politie, veiligheid en Algemene Zaken.

In een boeiende lezing vertelde Van Raak over de opkomst van het socialisme aan het begin van de vorige eeuw. “Mensen verenigden zich in vakbonden, richten woningbouwverenigingen en Ziekenfondsen op om de armoede en de woningnood te bestrijden. De afgelopen jaren zijn heel veel van die voorzieningen ver van de mensen af komen te staan. Met het marktdenken staan nu ook de laatste sociale wetten onder druk. Maar de markt lost de problemen niet op”, geeft Van Raak aan. Hij ziet een tegenbeweging die juist meer zeggenschap wil over de buurten en bedrijven. “De vakbonden en de algemene voorzieningen moeten juist weer van de mensen worden”, laat hij weten.

Zijn bijdrage was aanleiding tot veel vragen en gesprekken met de zaal. De conclusie was voor afdelingsvoorzitter en de tientallen bezoekers duidelijk: “Met elkaar aan de slag voor een betere maatschappij en de SP kan daarbij een belangrijke bijdrage leveren.”

U bent hier