h

Teleurstelling college over besluit huisartsen

19 november 2011

Teleurstelling college over besluit huisartsen

Het college van Burgemeester en Wethouders is teleurgesteld dat de plaatselijke huisartsen niet willen meedoen aan een proefproject van avondspreekuren. “Een gemiste kans om de lokale zorg te versterken en de zorg dichterbij de inwoners te brengen,” laat wethouder Jan Burger weten. De teleurstelling is groot omdat het project gesteund werd door de belangrijkste zorginstellingen, cliëntenorganisaties en zorgverzekeraar Agis.

Eind 2009 verscheen een onderzoeksrapport over de mogelijkheden voor realisatie van een huisartsenpost in Doorn. Inwoners van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede hadden regelmatig aangegeven dat zij de afstand tot de huisartsenposten (in Houten, Ede en Zeist) te groot vonden. Bovendien zijn de bewoners van de verschillende kernen verdeeld over drie posten. Realisatie van een huisartsenpost met openingstijden in de avond en de weekeinden, gekoppeld aan de buitenpolikliniek van het Diaconessenhuis, werd gezien als een mogelijke oplossing. Beide gemeenten lieten met ondersteuning van de provincie daarnaar een onderzoek verrichten.
Bij het onderzoek was een afvaardiging van de huisartsen betrokken, maar ook partijen als Agis, Primair huisartsenposten, Cliëntenbelang, Quarijn, het Diaconessenhuis, de Wmo-adviesraden en de ambulancedienst RAVU. De conclusie was dat voor een realisatie van een huisartsenpost in Doorn een herschikking van de bestaande huisartsenposten en de zorgstructuur nodig zou zijn. “Dat kan niet op korte termijn. Daarom werd geadviseerd om te bezien of met de invoering van avondspreekuren de zorg dichter bij de inwoners kon worden gebracht,” vat wethouder Jan Burger samen.

Na een openbare en uitgebreide presentatie van het rapport werd vooral ingezet op het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. “Met mijn collega-wethouder uit de Heuvelrug en beide burgemeesters zijn we zelfs naar het hoofdkantoor van Agis gereden om te pleiten voor het beschikbaar stellen van de benodigde middelen,” laat de wethouder weten. Ook dat kwam rond. Vervolgens bleek in overleg met de huisartsen dat er toch nog veel praktische bezwaren waren om het project te starten en de huisartsen zagen er uiteindelijk ‘geen brood in’.

“Het college heeft geconstateerd dat het geen zin heeft om bij de huisartsen verder aan te dringen op de proef met avondspreekuren. Maar het blijft teleurstellend. Vooral vanwege alle tijd en energie die er in is gestopt. Natuurlijk moesten er nog praktische zaken worden opgelost. Maar die waren te overzien en oplosbaar. Ook is niet van te voren te zeggen hoeveel gebruik er van wordt gemaakt en wat het bijvoorbeeld betekent voor de huisartsenpost in Houten. Dat is ook de reden dat is gekozen voor een proefproject,” vertelt Burger en afsluitend voegt hij daaraan toe: “Er komt op dit moment veel af op de huisartsen, maar vernieuwing en verbetering van de lokale zorg blijft ontzettend belangrijk.”

De wethouder houdt samen met burgemeester Guus Swillens binnenkort nog een afrondend gesprek aan met de vertegenwoordiger van de huisartsen.

U bent hier