h

SP voor behoud voorzieningen

1 november 2011

SP voor behoud voorzieningen

WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP is over het algemeen tevreden over de voorliggende maatregelen om te komen tot een sluitende begroting. Toch overweegt de collegepartij om met een aantal voorstellen te komen voor aanpassingen. “We willen dat muziekverenigingen worden ontzien, nog eens wordt gekeken naar de verlichting in het buitengebied en de hondenbelasting afschaffen”, laat SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

Op dinsdag 8 november beslist de gemeenteraad over de begroting van 2012 en het financieel meerjarenperspectief. De SP steekt hierbij in op het behoudt van voorzieningen. “Uitgangspunt is dat we moeten kijken hoe zaken zijn geregeld en of we iets niet goedkoper kunnen regelen. Wat dat betreft brengen bezuinigingen je terug naar de zaken die er echt toe doen”, vertelt Brouwer.
De afgelopen tijd is voor de SP-er duidelijk geworden wat de bezuinigingsopdracht van 18 miljard betekent. “Veel rijksmaatregelen zorgen voor problemen voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Als gemeente willen we dat beperken door te kijken hoe voorzieningen behouden kunnen blijven. Besparen op bureaucratie, slim inkopen en een beroep doen op wat organisaties en mensen zelf kunnen doen zijn voor ons eigenlijk de rode draad”, aldus Brouwer. “Het huidige college heeft hier werk van gemaakt.”

Op basis van alle reacties ziet de SP nog een aantal zaken die anders moeten. “Het is goed om te kijken of bespaard kan worden op verlichting n het buitengebied. Maar om ze dan helemaal weg te halen, is wel heel radicaal. En voor ons zijn verenigingen als Concordia en Excelsior van groot belang. Excelsior speelt al 124 jaar met een Cothens hart. Daar gaat het om meer dan zo maar een clubje mensen. Dat mag niet in gevaar komen. En nu hondenbezitters zelf de hondenpoep moeten opruimen, dienen we iets te doen aan de hondenbelasting”.

Deze weken zijn SP-raadsleden, wethouder Jan Burger en partijleden veelvuldig in gesprek gegaan met inwoners. Woensdag 2 november presenteren zij de uitkomsten in het Muziektheater aan de Rijnstraat. “We hebben enkele honderden reacties gehad. Niet bezuinigen op veiligheid, de zorg, minimabeleid en geen betaald parkeren zijn zaken die veelvuldig terugkomen. Voor het overige snappen de mensen heel goed dat er iets moet gebeuren en zijn ze ook bereid om een bijdrage te leveren aan het overeind houden van de diverse voorzieningen”, eindigt Brouwer.

U bent hier