h

Succesvol SP-protest tegen fusie drie provincies

27 februari 2011

Succesvol SP-protest tegen fusie drie provincies

ZEEWOLDE/WIJK BIJ DUURSTEDE – Afgelopen donderdag organiseerde de SP een ludiek protest tegen een mogelijke fusie van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland tot een nieuwe provincie Noordvleugel. De bijeenkomst vond plaats op de dijk bij Zeewolde, ten noorden van het eiland De Dode Hond. SP-wethouder Jan Burger uit Wijk bij Duurstede was ook aanwezig: “Waarom we als partij tegen zijn? Zo’n megaprovincie leidt tot nog meer bureaucratie en de menselijke maat raakt verloren.”

Het eiland De Dode Hond markeert ongeveer de scheidslijn tussen de drie provincies. “De naam van dit eiland symboliseert bovendien het karakter van dit soort theoretische en grootschalige plannen”, aldus Jan Burger.

Voor deze gelegenheid verkleed als heuse 18e eeuwse regenten spraken Jan Jaap Jansen, Paulus Jansen (SP-Tweede Kamerlid), Ad Meijer (kandidaat-statenlid Utrecht) Francis van de Staa (kandidaat-statenlid Flevoland) het gepeupel toe om ze te overtuigen van het nut van deze fusie. Voor hen helaas zonder resultaat, het gepeupel in het speciaal voor het protest opgevoerde toneelstuk begon zich te roeren en bleek niet te overtuigen. De SP-lijsttrekkers van de drie provincies Anne-Marie Mineur, Remine Alberts en Arie Stuivenberg, grepen in om de wens van de bevolking te verwoorden en sloten gezamenlijk het ‘Verbond van De Dode Hond’ om de fusieplannen te begraven.

Deze actie is georganiseerd om het standpunt van de SP kracht bij te zetten. Een fusie van de provincies wil de SP niet. De partij is van mening dat de huidige provincies eigenlijk al te grootschalig zijn. Er is te weinig binding tussen burger en bestuur. Er zouden daarom juist kleinere regioprovincies moeten komen.

U bent hier