h

Roemer luistert in Calypso en op de Bossewaard

16 februari 2011

Roemer luistert in Calypso en op de Bossewaard

WIJK BIJ DUURSTEDE - De verkiezingscampagne is begonnen. Ook SP-fractieleider Emile Roemer zet zijn beste beentje voor. Maandagmiddag was hij op bezoek in de provincie Utrecht. Hierbij deed hij Wijk bij Duurstede aan. In theater Calypso luisterde hij met SP-lijsttrekker voor Provinciale Staten, Anne-Marie Mineur, naar de problemen van zorgpartijen bij de bezuinigingen. Daarna was hij op zorgboerderij de Bossewaard in Cothen. “Het is goed om verhalen uit de praktijk te horen. Triest is het dat er wordt bezuinigd op mensen die het toch al minder hebben”, meent Roemer.

Verdeeld over drie gespreksblokken hoorden Roemer en Mineur organisaties aan die actief zijn in de zorg en het welzijnswerk. Vooral de werkzaamheden en de bezuinigingen van het kabinet-Rutte stonden centraal. Daar blijken dat ze allemaal last van hebben. In de eerste ronde ging het vooral om zorg dicht bij de klanten te houden. Medewerkers van Buurtzorg, De Rode Loper, Stichting Quarijn en het Wmo-loket legden het nut en de noodzaak daarvan uit.

 Annemarie Mineur, Jan Burger en Emile Roemer,

In de tweede ronde maakten betrokkenen uit de sociale werkvoorziening duidelijk hoe het kabinetsbeleid op het bestaansrecht van de werkplaatsen inhakt. “Voor de meeste mensen die nu werken in de sociale werkvoorziening maakt het niet zo veel uit. De nieuwe medewerkers zullen echter in de kou komen te staan”, aldus Ronald van Ewijk van de WSW-raad. “Het kabinet denkt dat de mensen wel door kunnen stromen naar regulier werk. Dat gebeurt nu al niet, laat staan in de toekomst”, vertelt BIGA-directeur Gerhard ten Hove. “Ik was vanmorgen bij een Groenbedrijf in Utrecht en zag hoe daar een hele afdeling wordt wegbezuinigd”, deelt Roemer zijn ervaringen.

In de laatste gespreksronde ondervond de SP-leider hoe goed lokale initiatieven het kunnen doen. Margot Fonkert vertelde over het signaleringsnetwerk en Jan Oechies over het AED-project. Marianne Hamstra schetste hoe hard zij moesten knokken voor hun Droomhuis voor meervoudig gehandicapte kinderen. vanwege het VVD-CDA en PVV-beleid kmt het Droomhuis straks misschien toch nog in gevaar door geldgebrek. “Het is toch te gek voor woorden dat huizen van een miljoen gesubsidieerd worden en dat deze groep zo gekort wordt. Mevrouw, ik hoop dat uw Droomhuis geen nachtmerrie wordt. Onze steun heeft u in ieder geval”, stak Roemer haar een hart onder de riem.

Emile Roemer eet een maaltijd in de Bossewaard

Aan het begin van de avond genoten de socialisten van een maaltijd op zorgboerderij De Bossewaard in Cothen. Op de boerderij kwam de werkvoorziening voor mensen met een beperking aan bod. Locatiemanager en begeleider Gerard Broekman vertelde aan Emile Roemer over de vele activiteiten voor de bewoners. Ook hier spelen echter de bezuinigingen. Zuchtend hoorde de Brabander aan hoe op personeel bespaard moet worden, waardoor bewoners het eten niet meer zelf kunnen maken, maar kant en klaar moeten laten bezorgen. Aan het eind van het werkbezoek vertelden de bewoners nog over hun belevenissen en hobby’s en stelden ze vragen over ontwikkelingshulp aan Roemenië, veiligheid bij het voetbalstadion en andere zaken.

U bent hier