h

SP wil lokaal initiatief ‘Armoede werkt niet!’

30 januari 2011

SP wil lokaal initiatief ‘Armoede werkt niet!’

Armoede werkt niet
WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP in Wijk bij Duurstede wil dat er een lokaal initiatief komt ‘Armoede werkt niet!’ Zo kan met gelijkgestemde partijen, zorginstellingen en belangenorganisaties tegengas worden gegeven aan de kabinetsplannen voor de sociale zekerheid. “Korten op uitkeringen van gezinnen met kinderen, werken onder het minimumloon, schrappen van noodzakelijke zorg is namelijk asociaal,” aldus fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Afgelopen week hield de SP een openbare ledenvergadering over de bezuinigingen. Wethouder Jan Burger en fractievoorzitter Jeroen Brouwer gaven een toelichting op de het ontstaan en de effecten van de kredietcrisis en de gevolgen van de kabinetsplannen voor de gemeente, inwoners, bedrijven en instellingen. Onder leiding van raadslid Hans Pouw vond vervolgens een levendige discussie plaats.

Vooral de transportsector, bouwwereld, zelfstandigen en kleine bedrijven hebben het moeilijk. Dat ontlokte de opmerking dat investeren in lokale bedrijvigheid en de bouw juist nu belangrijk is. Volgens wethouder Burger levert dat voor de gemeente eveneens extra inkomsten op, maar bovendien is de behoefte aan woningen voor ouderen, mensen met een zorgvraag en starters erg groot. Dat geldt ook voor betaalbare huizen voor gezinnen met een middeninkomen.

Bezuinigingen moeten wat betreft de SP-leden gevonden worden door minder gemeentelijke beleidsstukken, een beroep te doen op zelfwerkzaamheid van bewoners en organisaties (“Organiseer algemene onderhoudsdagen in de openbare ruimte”) en het op de Wijkse schaal benutten van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van zorg. De plannen van wethouder Burger voor een Wijkse Werkvoorziening kregen steun. Geadviseerd wordt om overleg te hebben met organisaties als scholen, bibliotheek, theater en andere instellingen om te kijken of er meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking te vinden zijn.

Armoede werkt niet

Uit onderzoeken blijkt dat Wijk bij Duurstede over het algemeen een zuinige gemeente is. Ook de belastingtarieven zijn laag. Daarom is het voor de SP bespreekbaar om heffingen iets te laten stijgen als daardoor belangrijke voorzieningen overeind blijven.

SP-leden vinden politieke duidelijkheid eveneens gewenst: “We gaan het theater niet sluiten om bezuinigingen van het kabinet Rutte op zorg ongedaan te maken en laat gewoon zien dat met gedoogsteun van de PVV het wonen voor middeninkomens fors duurder wordt en tegelijkertijd de belastingaftrek op een villa van een miljoen euro ongemoeid blijft!”

De SP wil op het gebied van de sociale zekerheid de krachten bundelen. “Met andere linkse partijen, de vakbonden en belangenorganisaties kunnen we laten zien dat ‘armoede niet werkt’. Juist daar hoort solidariteit voorop te staan,” vat Hans Pouw samen.

U bent hier