h

Wijkse begroting goedgekeurd

14 november 2010

Wijkse begroting goedgekeurd

WIJK BIJ DUURSTEDE – Met een minimale meerderheid van tien tegen negen heeft de gemeenteraad vorige week de begroting goedgekeurd. De coalitiepartijen VVD, CDA en SP stemden voor, terwijl de gehele oppositie tegen stemde. “Wat dat betreft is het net als vier jaar geleden. Toen stemden ook enkel de coalitie in met de eerste begroting van het nieuwe college. Dat is nu niet anders”, kijkt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer terug.

De begrotongsbehandeling kende weinig spannende momenten. Slechts de aanval van GroenLinks op de SP leek wat leven in de brouwerij te brengen. “We zouden ons als SP laten knechten, omdat we met de VVD en het CDA meegaan door de OZB met slechts 1.5 procent in plaats van 3 procent te verhogen. Maar ik ben dan heel simpel. Ook in het vorige college, met GroenLinks moesten we wel eens wat laten gaan. Nu is het bericht echter wel dat de lasten in onze gemeente flink naar beneden gaan”, meent Brouwer.

Zowel links als rechts viel het college aan. Links, GroenLinks en de PvdA zag een gebrek aan visie, terwijl rechts, BBNu, PCG en D66, juist meer wilden bezuinigen.

Brouwer; “Het grappige hierbij is dat onze oud coalitiegenoten wel zeggen dat het niets anders is dan doorgaan met het vorige beleid. Maar daar wel tegen stemmen. Wie snapt dat nu nog. Maar goed. Wij vinden deze begroting een goede stap om de klappen die gaan komen op te vangen.”

Er gaat heel wat op de gemeente af komen. Het ziet ernaar uit dat de bijdrage uit het gemeentefonds, het leeuwendeel van de lokale inkomsten, er op vooruitgaat. Maar de kortingen die op uitkeringen, sociale werkvoorziening, Wajong enzovoorts hierbij komen, doen de raad nu al beven. “Den Haag gaat hier op korten en de gemeenten moeten het maar uitzoeken. De WMO is al vast een voorbeeld. Daar moeten we nu al 70 duizend euro korten. En dan te bedenken dat dit bij de invoering al een flinke bezuiniging was”, schudt de SP-er het hoofd.

De socialisten zullen dan ook de barricaden beklimmen. Op 17 november beginnen ze al met de Biga, de sociale werkvoorziening. Op 27 november volgt hier een eerste grote manifestatie over in Den Bosch. “Veel lokale partijen uit onze raad laten het allemaal over zich heenkomen. Wij niet. We zijn dan ook blij dat een meerderheid met onze motie meeging waarin we oproepen om als gemeente aan te geven dat we dit niet zo mar over ons heen laten komen. Zelfs het CDA ging mee. Er is dus nog hoop”, lacht Brouwer kort.

U bent hier