h

SP gaat in op uitnodiging VVD

21 maart 2010

SP gaat in op uitnodiging VVD

WIJK BIJ DUURSTEDE – De SP gaat met de VVD en het CDA kijken of er een college kan worden gevormd. “Onze voorkeur lag bij een college met GroenLinks. Omdat er een moeilijke tijd komt, willen wij niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. Vandaar dat we toch willen bekijken of we tot een werkbare samenwerking met VVD en CDA kunnen komen”, laat SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

De vorming van een nieuw college is niet eenvoudig. De VVD heeft als grootste partij met vier zetels slechts een zetel meer dan CDA, SP en GroenLinks. Daarachter staan de PvdA en PCG, beide twee, en BurgerBelangenNu en D66, een zetel, ook gelijk. VVD-formateur Ferry Heeneman concludeerde na eerste gesprekken met alle partijen dat bij voorkeur een samenwerking tussen CDA, SP en VVD besproken moet worden. “Dat was niet onze insteek. Wij hadden meer vertrouwen in een college met GroenLinks erbij. Helaas denken andere partijen daar anders over. Daar moesten wij vervolgens goed over nadenken”, aldus Brouwer.

Hierbij was de SP-er niet tevreden over de totnogtoe gevolgde procedure. Erg professioneel was het niet en teveel in de achterkamertjes, concludeerde hij. Brouwer: “Verder hebben we liever een formateur uit de Wijkse klei in plaats van iemand die misschien zijn sporen wel heeft verdiend, maar in Friesland. Onze voorwaarde was dat het verdere proces door de drie partijen gezamenlijk wordt ingericht, met iemand die op de hoogte is van de lokale zaken als formateur, en natuurlijk met onderhandelingen in het openbaar, net als vier jaar geleden.”

De SP start de gesprekken op een positieve en actieve manier. “We zijn de grootste linkse partij geworden. In het belang van onze kiezers willen een goed, maar ook sociaal beleid. We staan voor anders besturen, betaalbaar wonen, veiligheid, goede voorzieningen en voortzetting van projecten in Cothen en Langbroek. En bij de bezuinigingen willen we een rechtvaardige verdeling van de lasten. Daarvoor gaan we ons inzetten bij deze onderhandelingen”, besluit Brouwer.

U bent hier