h

Half miljoen voor aanpak verkeersknelpunten Cothen

24 januari 2010

Half miljoen voor aanpak verkeersknelpunten Cothen

Dorpstraat Cothen
COTHEN - De komende jaren worden er in Cothen 128 nieuwe woningen gebouwd. Ze komen op het Stookerterrein en in De Kamp. Vanuit de grondopbrengsten van De Kamp wordt bovendien een bedrag van half miljoen euro vrijgemaakt voor het oplossen van verkeersknelpunten. “Het gaat om al langer bestaande knelpunten aan de Dorpsstraat en de Willem Alexanderweg. Die kunnen met de opbrengsten van De Kamp aanpakken,” aldus SP-wethouder Jan Burger.

Op de voormalige sportvelden van De Kamp komen in totaal 102 woningen. De plannen zijn in samenspraak met een meedenkgroep van dorpsbewoners ontwikkeld. Het gaat om een grote diversiteit van woningen: van appartementen voor éénpersoonshuishoudens tot vrijstaande woningen. Zo’n 40% van de woningen wordt gebouwd in de sociale sector. Bij de stedenbouwkundige opbouw valt vooral het vele groen op. “Uitgangspunten waren een dorpse structuur, een mooie overgang naar de Kromme Rijn en vooral woningen waaraan in Cothen behoefte is,” legt verantwoordelijk wethouder Burger uit. Een aantal woningen wordt zelf gebouwd door starters.

Op het voormalige Stookerterrein worden in 26 woningen gebouwd. Het gaat om 16 appartementen voor senioren, 4 huurwoningen en 6 woningen in de vrije sector. De laatstgenoemde woningen zullen als vrije kavels worden verkocht. “De woningbouwstichting Cothen sloopt een aantal van de huidige ouderenwoningen aan het Rozenplantsoen. Daar komen nieuwe, goed aangepaste en extra ouderenwoningen voor terug,” laat Burger weten.

Tijdens de voorbereiding van de plannen voor De Kamp is uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkeer- en parkeerproblematiek in Cothen. “Veel mensen wilden meer weten van de verkeersknelpunten en wat de gevolgen zijn van de bouw van extra woningen voor het verkeer in Cothen. Het advies van het bureau dat het onderzoek heeft gehouden is duidelijk. De verkeersdruk vanwege realisatie van De Kamp is beperkt, maar de bekende knelpunten kunnen beter wel worden aangepakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de Dorpsstraat en de Willem Alexanderweg. En dat gaan we dus ook doen en daarvoor gebruiken we de inkomsten van de verkoop van woningen in De kamp,” aldus wethouder Jan Burger.

In totaal heeft het college daarvoor een bedrag van half miljoen euro opgenomen De verkeersmaatregelen en aanpassingen zullen in nauw overleg met omwonenden en andere betrokkenen worden opgesteld. De bouw van nieuwe woningen in Cothen wil het college nog voor het eind van dit jaar in gang zetten.

De gemeenteraad bespreekt de plannen op dinsdagavond 2 februari aanstaande.

U bent hier