h

Thuiszorgmedewerkers tevreden over ondersteuning

13 december 2009

Thuiszorgmedewerkers tevreden over ondersteuning

WIJK BIJ DUURSTEDE - Afgelopen vrijdag was er voor de vijfde keer een avond voor zorgverleners in de huishoudelijke hulp. Medewerkers en van Vitras/CMD kwamen bij elkaar om hun huidige situatie met elkaar te bespreken. “We merkten dat de medewerkers echt een positief gevoel hebben overgehouden aan onze ondersteuning. En sommigen kwamen om nog wat laatste problemen te bespreken”, legt SP-bestuurslid Jan Oechies uit.

Medewerkers en cliënten van de huishoudelijke hulp zijn deze weken druk bezig met het zoeken naar de juiste organisatie, omdat Vitras/CMD zich per 1 januari terugtrekt uit Wijk bij Duurstede. Ter ondersteuning van dit proces organiseerde de SP, in samenwerking met de PvdA, enkele bijeenkomsten. “Daar hebben we dus een vragenlijst opgesteld voor de negen nieuwe zorgaanbieders. De cliënten en medewerkers hoopten op deze manier wat extra informatie te krijgen”, vertelt Oechies.

Met deze informatie zijn de betrokkenen op zoek gegaan naar een nieuwe hulporganisatie, of nieuwe baas. Afgelopen vrijdag vertelden zij over de laatste hobbels die ze nog tegenkwamen. “Zo zijn er nog steeds schoonmaakbedrijven actief, die met flinke premies mensen met een persoonsgebonden budget, een zogenoemd pgb, proberen binnen te halen. Die moeten dan vervolgens volgens een schoonmaak-CAO werken. Dat zijn echt valkuilen.”

Ook komen de mensen soms dingen tegen in contracten waar ze vragen over hebben. Meestal is na een uitleg het probleem opgelost. “Het gaat bijvoorbeeld over contracturen en loonschalen. Ook voor de zorgaanbieders is dat even zoeken. Door er samen naar te kijken, komt voor iedereen het beste naar boven. Voor de cliënten, medewerkers en de aanbieders zelf”, aldus Jan Oechies. Inmiddels heeft 90% van de cliënten een nieuwe zorgaanbieder en blijft hun vertrouwde hulp na 1 januari bij hen werken. Een gigantische operatie, want bijna 80 medewerkers en 200 cliënten zijn overgestapt in nog geen zes weken tijd.

De medewerkers van Vitras/CMD vonden de bijeenkomsten en de geboden ondersteuning bijzonder geslaagd. Daarom werd er vrijdag na afloop ook vrolijk een drankje gedronken. “Je zag de mensen bij elkaar kruipen om te vragen wie nu waar gaat werken, enzovoorts. Dat is leuk om te zien. De groep vroeg om in januari nog een keer bij elkaar te komen. Dan weten ze namelijk definitief waar ze zitten. Er komt dus nog een zesde bijeenkomst”, lacht Oechies.

U bent hier