h

SP maakt duidelijke keuzes bij nieuw beleid

6 juli 2009

SP maakt duidelijke keuzes bij nieuw beleid

WIJK BIJ DUURSTEDE - Prioriteiten stellen. Daar gaat het volgens de SP om tijdens de behandeling van de kadernota. Met de huidige crisis moet de gemeente volgens de socialisten vooral investeren in zaken die belangrijk zijn voor gewone mensen, zoals de zorg, veiligheid en de woningbouw. “Maar we moeten ook snijden in eigen vlees. We denken aan het minder inhuren van externen en bezuinigen op automatisering. Daar hebben wij een motie voor ingediend”, vertelt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

In grote lijnen stemt de SP in met de voorgestelde beleidsrichting van het college. Indien nodig, moet er echter extra bezuinigd worden. Daarbij komt de partij niet met vage woorden, maar ook met directe voorbeelden. Brouwer: “Voor ons hoeft een cultuurmakelaar niet, we hebben liever goede zorgvoorzieningen. Voor ons hoeft een uitgebreid 5 mei-feest niet. Als je geen geld hebt, geef je een sober feestje. En een tweejarig evenementenfonds hoeft eveneens niet. Iedereen moet de tering naar de nering zetten, ook bij festiviteiten. Het klinkt hard, maar het is niet anders.”

Met een motie geeft de partij aan waar financiële ruimte gezocht kan worden, namelijk het inhuren van externe partijen en het ICT-gebruik. “Door anders om te gaan met licenties, de afschrijving van hardware en ander computergebruik is echt al snel duizenden euro’s te winnen. Luxe projecten moeten wat ons betreft op de lange termijn worden geschoven. Helemaal als we extra externen hiervoor nodig hebben. Sober en doelmatig werken, dat is wat ons betreft de richtlijn”, aldus de SP-er.

De socialisten vragen zich bijvoorbeeld af of het project Dorestad Zichtbaar in deze tijd wel nodig is. “Het is een mooi project daar niet van. Maar als we moeten kiezen, kiezen wij eerder voor een woonzorgcomplex en woningen in Langbroek, woningen in De Kamp, veiligheid op straat, goede scholen en goede thuiszorg. Om maar eens wat te noemen.”

Als extra mensen van buitenaf toch nodig zijn, denkt de SP aan lokale expertise. “We hebben hier veel mensen die als zelfstandige werken en veel kennis van zaken hebben. En koppel projecten aan elkaar. Neem als voorbeeld de verkeersproblemen. Die komen overal terug: in Langbroek, bij sportpark Mariënhoeve en in Cothen. Als we hier een externe voor nodig hebben, zet deze dan in met een contract voor langere tijd, dat zal kosten besparen. Allemaal euro’s die wij kunnen gebruiken voor zaken die wel prioriteiten hebben”, eindigt Brouwer.

U bent hier