h

SP ziet vooruitgang bij gemeentelijke financiën

10 juni 2009

SP ziet vooruitgang bij gemeentelijke financiën

WIJK BIJ DUURSTEDE - “We gaan niet zeggen dat we er al zijn. Maar we mogen wel concluderen dat het college op de goede weg zit als het gaat om de gemeentelijke financiën”, vertelt Jeroen Brouwer. De SP-fractievoorzitter loopt hiermee vooruit op de behandeling van de jaarrekening en voorjaarsnota. Tevens trekt hij deze conclusie na bestudering van het rapport over de financiën van alle gemeenten in de provincie Utrecht.

In de jaarrekening van 2008 komt naar voren dat de gemeente het beter heeft gedaan dan volgens de laatste berichten eind vorig jaar. Bij de zogenoemde najaarsnota stevende Wijk nog op een tekort van 580 duizend euro af. Achteraf blijkt dat het jaar 2008, met een tekort met 260 duizend euro, een stuk voordeliger is afgesloten. Brouwer: “Het college heeft zich dus aan haar belofte gehouden om zo veel mogelijk bezuinigingen en extra gelden te zoeken, om het tekort zo laag mogelijk te laten zijn.”

De SP-er ziet in dat dit er nog steeds een tekort is en dat het gemeentebestuur dus nog werk te doen heeft. Maar de financiële situatie van de gemeente is wel fors verbeterd. Ook het rapport over de financiën van alle Utrechtse gemeenten van de Provincie, bevestigt dit. “Na een reeks van jaren met forse tekorten van telkens ruim een miljoen euro, tuimelde onze gemeente naar de 27ste plek van de in totaal 29 gemeenten. Nu zijn we dankzij alle inspanningen gestegen naar de 16de plek,” aldus Brouwer.

Op bijna alle fronten doet de gemeente het beter. De lasten van de huiseigenaren en bedrijfsgebouwen liggen rond het provinciale gemiddelde, terwijl huurders van woningen als één van de drie goedkoopste gemeten van allemaal wonen. Brouwer geeft aan dat het beeld van de financiële situatie niet alles zegt over het gevoerde beleid. “Neem Zeist als voorbeeld. Dat staat op financieel gebied bovenaan. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld de criminaliteit, of sociale voorzieningen? Daar zegt zo’n meting niets over”, meent hij.

Op het gebied van financiën zit de gemeente dus in de lift naar boven. Toch blijven de geldzaken een belangrijk punt van aandachtvoor de socialisten. “Ook zijn we er nog lang niet. Zeker gezien de economische crisis is en blijft het oppassen geblazen. Maar dat alles op dit vlak nu beter loopt dan pakweg vier jaar geleden, kan nu echt niemand meer ontkennen,” besluit Brouwer.

U bent hier