h

Wachttijd schuldhulpverlening aangepakt

25 mei 2009

Wachttijd schuldhulpverlening aangepakt

Het aantal aanvragen schuldhulpverlening bij het Bureau Schuldhulpverlening van de Regionale Sociale Dienst (RSD) is fors gestegen. In het eerste kwartaal van 2009 is een stijging van het aantal aanvragen te zien van 17% ten opzichte van het vierde kwartaal 2008. Voor 2009 worden in totaal zo’n 850 aanvragen verwacht. Daarmee is de wachttijd voor hulp fors opgelopen, laat wethouder Jan Burger als antwoord weten op vragen van de SP.

De wachttijd voor nieuwe cliënten bedraagt nu gemiddeld zeven weken, terwijl vorig jaar de gemiddelde wachttijd nog zo’n vier weken bedroeg. SP-raadslid Henriëtte Sanders: “Dit is zorgwekkend, de gemeente gaat nu in samenspraak met de RSD bekijken hoe ze de wachttijden kunnen verkorten. Daar heeft de SP-fractie, zo nodig, extra middelen voor over.”

De stijging is overigens een landelijke trend en heeft ook alles te maken met de kredietcrisis. Het ministerie SZW werkt aan een Plan van Aanpak om de schuldhulpverlening te ondersteunen. Het kabinet heeft hiervoor ongeveer € 130 miljoen gereserveerd.

“Deze extra middelen schuldhulpverlening van het Rijk moeten zo snel mogelijk beschikbaar gesteld worden aan de RSD, zodat de achterstanden weggewerkt kunnen worden. Uiteindelijk moeten de mensen zo snel mogelijk geholpen worden, voordat ze nog meer in de problemen komen,” meent Henriëtte Sanders.

Met de extra middelen van de vijf deelnemende gemeenten (Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede) kan zowel de financiering van de schuldhulpverlening plaatsvinden, als ook voor tijdelijke extra inhuur van personeel worden gezorgd voor het terugdringen van de wachtlijsten bij de schuldhulpverlening.

U bent hier