h

SP wil actie tegen overlast in De Heul

29 maart 2009

SP wil actie tegen overlast in De Heul


WIJK BIJ DUURSTEDE – De regen trotserend met paraplu’s hoorden actieve SP-leden afgelopen zaterdag de klachten aan van winkeliers en omwonenden in winkelcentrum De Heul. “Wat opvalt is dat de mensen goed weten wat er gebeurt, maar dat ze ook met oplossingen komen waaraan ze zelf mee willen werken. Wij hebben bij de burgemeester dan ook aangedrongen op het snel ondernemen van actie”, meldt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Begin februari stuurden de winkeliers van winkelcentrum De Heul een noodkreet naar de politieke partijen in Wijk bij Duurstede. Zij waren de overlast spuugzat. Omdat er tegelijkertijd ook in andere delen van de gemeente problemen naar voren kwamen, besloot de SP met de VVD een motie in te dienen in de gemeenteraad. “Hiermee geven we aan dat we echte overlast niet willen tolereren. Wijk is echt een mooie gemeente, waar veel goed gaat. Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de kwalijke zaken die er spelen”, verwoordt fractievoorzitter Brouwer.

Zelf gingen de socialisten (de raadsleden, enkele actieve leden en de wethouder) afgelopen zaterdag eens polshoogte nemen in het winkelcentrum. Winkeliers en omwonenden kwamen hun hart luchten. Brouwer: “Wat eigenlijk onbegrijpelijk is, is dat de winkeliers bijvoorbeeld hun klachten vorig jaar juni al kenbaar hebben gemaakt aan de burgemeester. Daarna hebben zij echter niets meer vernomen. Hun frustratie is dan ook goed te begrijpen. Sommige doen zelfs op koopavonden de winkels gewoon vroeg dicht, omdat klanten toch niet komen. Dat kan toch niet?”

Ook een groep direct omwonenden kwam hun beklag doen. De overlast beperkt zich duidelijk niet alleen tot openingstijden en het plein van het winkelcentrum. “Nu zeggen de bewoners terecht dat rondhangen op zich niet erg is. De jeugd moet ergens terecht kunnen. De voetbalkooi vinden zij zelfs een goede stimulans voor de jongeren in de omgeving. Maar ’s avonds staat er met regelmaat een groep jongeren die met luide muziek, ronkende motoren en piepende banden tot soms diep in de nacht aanwezig is. Dat kan dus niet”, meent de SP-er.

Er werd niet alleen geklaagd, maar er zijn ook oplossingen aangedragen.

“De winkeliers en omwonenden willen de zaak verbeteren, ook voor de jeugd. We hebben een lijst met klachten en mogelijke oplossingen opgesteld en naar het college gestuurd. Daarop staan zaken als zorgen voor goede verlichting van de omgeving, eventueel voorzien van bewegingssensoren, beter onderhoud en het plaatsen van bloembakken. Ook worden suggesties gedaan als het herinrichten van de omgeving (moeilijker maken voor scooters om voetgangersgebieden in gebruik te nemen), verplaatsen van de bankjes, betere controle door de politie met mogelijkheden om op te treden en het plaatsen van afvalbakken. Ideeën zijn er genoeg. Nu is het tijd voor actie”, verwoordt de SP-er.

Jeroen Brouwer benadrukt dat niet alle overlast vanzelf verdwijnt. “We kunnen op dat vlak nooit honderd procent garantie bieden. Maar goed overleg is toch een basis. En dan natuurlijk ook daadwerkelijk iets ondernemen. We verwachten dat de burgemeester en het college, met de politie, de afdeling beheer en het jongerenwerk, samen met de winkeliers, omwonenden en de betrokken jongeren afspraken maken die worden nagekomen”, eindigt Brouwer.

U bent hier