h

Tien aanbevelingen SP voor overname SWZ

1 december 2008

Tien aanbevelingen SP voor overname SWZ

Het bestuur van de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) heeft een principeakkoord met BIGA, waarbij de SWZ wordt overgenomen per 1 januari 2009. BIGA is een samenwerkingsverband van Bartimeus, IG-groep en Abrona. Het woord is nu aan de gemeenteraden van Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede brengt op 9 december 2008 een advies uit over de toekomst van de SWZ.

Op 12 november jl. organiseerde de SP een bijeenkomst voor SWZ-ers. Daarbij bleek dat medewerkers van de SWZ zich zorgen maken over hun toekomst bij de Sociale Werkvoorziening. Het advies van de OR van de SWZ bevestigt volgens de socialisten de zorgen van medewerkers. De OR geeft vooralsnog een negatief advies.

Henriëtte Sanders, raadslid van de SP, is van mening dat bij de onderhandelingen teveel naar de financiële gevolgen is gekeken en te weinig naar de sociale omstandigheden van de medewerkers. De SP heeft daarom tien aanbevelingen opgesteld. De aanbevelingen zijn voor de SP voorwaarde om in te stemmen met de overname van de SWZ.
“De onderhandelingen staan onder grote tijdsdruk. Voor de toekomst van de 500 medewerkers is het van belang dat alles goed geregeld is,” laat Henriëtte Sanders weten.
Belangrijk uitgangspunt voor de overname is volgens de socialisten het bieden van meer lokale werkgelegenheid. Daarbij dient volgens de partij ook gedacht te worden aan de kleinere kernen.
“De keuzevrijheid van de SW-er moet echt voorop staan. Dat betekent ook kiezen voor werken bij een ander bedrijf of instelling, of voor een persoonsgebonden budget. En zowel SW-ers als ambtelijke begeleiders hebben rechten opgebouwd. Die staan bij overname voorop. Geen gesol met mensen! Hierover moeten met de bonden harde afspraken worden gemaakt,” aldus Sanders.

Andere aandachtspunten voor de SP zijn: het zorgen van duurzame arbeidsplaatsen en een terugkeergarantie naar een beschutte werkplek voor SW-ers, bij wie andere arbeid niet haalbaar is gebleken. Ook dient er aandacht te zijn voor mensen op de wachtlijst en is de medezeggenschapstructuur van belang. Verder wijst de partij op het risico van verdringen op de werkvloer van SW-medewerkers door andere doelgroepen.
Mocht het niet lukken om over de tien aanbevelingen toezeggingen van BIGA te krijgen, dan stelt de SP uitstel van de overname met enkele maanden voor, om genoemde zaken alsnog te regelen. De partij acht het tenslotte van groot belang dat ook de OR een positief advies geeft

U bent hier