h

SP en CDA willen meer zekerheid SWZ

8 december 2008

SP en CDA willen meer zekerheid SWZ

De fracties van SP en CDA willen maximale zorgvuldigheid bij de overname van de Sociale Werkvoorziening Zeist, SWZ, door BIGA. Het bestuur van de SWZ heeft een principeakkoord met BIGA, een samenwerkingsverband van Bartimeus, IG-Groep en Abrona, voor de overname van de SWZ. De gemeenteraad brengt daarbij een advies uit.

SP en CDA hebben een aantal extra voorwaarden opgesteld, die het college en het bestuur van de SWZ volgens beide fracties moeten meenemen bij het vervolg van de onderhandelingen. Deze worden de komende raadsvergadering via een amendement ingediend.
Zo vinden de partijen dat BIGA jaarlijks een verslag moet opstellen, waarin zij verantwoording aflegt over de afgesproken sociale doelstellingen. Het gaat daarbij onder meer over een groter aanbod van lokale werkgelegenheid voor SW-ers. Ook dient de gemeente de regie te blijven voeren over de Wet sociale werkvoorziening. De gemeente is en blijft volgens de twee partijen verantwoordelijk voor een goede werkvoorziening voor mensen die daarvan afhankelijk zijn.

Van BIGA verwachten SP en CDA verder een maximale inspanning om ook aan SW-geïndiceerde mensen op de wachtlijst een passend traject aan te bieden. BIGA krijgt een financiële bijdrage van de vijf deelnemende gemeenten mee en ook zetten de gemeenten zich maximaal in om werkopdrachten bij BIGA uit te zetten. Dat laatste is volgens beide partijen een goede zaak, maar daar mag de gemeente volgens hen ook wat van terug verwachten. Het wegwerken van de wachtlijsten hoort daarbij.

De twee fracties in de Wijkse gemeenteraad willen tenslotte dat de standpunten van de ondernemingsraad (OR) van de SWZ zwaar wegen en adviezen worden verwerkt in contracten en overeenkomsten met BIGA.
De OR heeft overigens vooralsnog negatief geadviseerd. Zij wil meer garanties over de betrokkenheid van het veranderingproces en maakt zich zorgen om de gevolgen voor ambtenaren en SW-medewerkers. Tevens wil zij betere borging van de begeleiding van die medewerkers, die buiten het bedrijfsgebouw komen te werken.

Al met al concluderen SP en CDA dat er dus dat er nog wel wat ‘losse eindjes’ zijn, die opgelost moeten worden. De SP heeft daarbij ook een manifest opgesteld met tien aanbevelingen die van belang zijn bij de overname.

U bent hier