h

College geeft gevolgen doorrekenen rioolheffing aan

1 november 2008

College geeft gevolgen doorrekenen rioolheffing aan

Wijk bij Duurstede – Het College van Burgemeester en Wethouders gaat nog eens precies aangeven wat de gevolgen zijn van het doorrekenen van de rioolheffing voor huurders in Cothen door de woningbouwstichting. Dat is het resultaat van een discussie in de gemeenteraad naar aanleiding van het indienen van een motie door de Socialistische Partij.

De discussie over het doorrekenen van de rioolheffing speelt al ruim een half jaar. Toen de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede in februari van dit jaar sprak over mogelijke verbeteringen van het minimabeleid, wees de cliëntenraad van de Wet Werk en Bijstand (sociale dienst en minimabeleid) al op de kwestie. In de gemeente Wijk bij Duurstede is de rioolheffing een eigenarenheffing. Dit betekent dat de eigenaren van onroerend goed en niet de huurders een aanslag krijgen.

“Maar in Cothen rekent de woningstichting de heffing direct door in de servicekosten. Huurders in Wijk bij Duurstede en Langbroek hebben geen last van de heffing, daar is de heffing gewoon onderdeel van de kale huur. En over die kale huur krijgen mensen met een lager inkomen een huurtoeslag. Huurders in Cothen hebben die mogelijkheid door de werkwijze van de woningbouwstichting daar niet. En zo is er dus binnen de gemeente rechtsongelijkheid is ontstaan.” Aldus laat SP-raadslid Henriëtte Sanders weten.

De SP-fractie vroeg de gemeenteraad met het indienen van de motie om een duidelijke uitspraak richting woningbouwstichting Cothen. “De meeste raadsfracties gaven echter aan behoefte te hebben aan een toelichting op een ander. Ze wezen er op dat de woningstichting Cothen over het algemeen toch een sociaal beleid voert en begrepen niet waarom huurders in Cothen slechter af zijn. Daarop kwam de vraag of het college nog eens kon aangeven wat de effecten zijn van het feit dat de woningbouwstichting de rioolheffing direct doorrekent aan haar huurders. Het leek ons verstandig om dat te laten doen. We hebben de motie daarom ingetrokken en zullen binnenkort opnieuw over de kwestie in de raad spreken. We verwachten dat alle raadsleden dan wel weten hoe de vork in steel zit”, zo vat Henriëtte Sanders de discussie in de raad en het resultaat daarvan samen.

Intussen wordt de kwestie ook voorgelegd aan de huurcommissie en in de Tweede Kamer heeft SP-kamerlid Remi Poppe er vragen over gesteld aan minister Vogelaar.

U bent hier