h

SP steunt huurdersactie Cothen

18 mei 2008

SP steunt huurdersactie Cothen

De Socialistische Partij roept huurders van de woningbouwstichting Cothen op te reageren op het antwoord van de woningbouwstichting Cothen. In februari schreven tientallen huurders een bezwaarschrift tegen de rioolheffing die zij moeten betalen aan de woningstichting. Volgens de huurders en de SP is de heffing niet rechtsgeldig en benadeelt ze huurders met een laag inkomen.

De woningbouwstichting Cothen schrijft in haar antwoord dat ze in het verleden meerdere keren overleg heeft gevoerd met de gemeente. De gemeente zou in 1996 gezegd hebben dat zij geen bezwaar heeft tegen het doorrekenen van de rioolheffing. Volgens de SP kan overigens niemand in het gemeentehuis dit bevestigen. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft enkele maanden geleden juist een brief naar de woningstichting gestuurd met het verzoek te stoppen met het innen van de rioolheffing en deze op te nemen in de huur.

In de brief laat woningbouwstichting Cothen weten het niet eens te zijn met de keuze die de gemeente Wijk bij Duurstede in 1996 maakte om alleen te heffen voor eigenaren. De stichting wil dat de gemeente de verordening aanpast zodat huurders de rioolrechten betalen.
Henriëtte Sanders, raadslid voor de SP, vindt dat onzin: “Blijkbaar erkent de woningstichting dat het onjuist is dat zij haar huurders anders behandeld dan de 2.000 overige bewoners van huurwoningen in de gemeente. Maar in plaats van dat zij het anders regelt moet de gemeente nu maar bij alle huurders gaan heffen. Daar denken wij dus anders over. Ook het argument dat de vervuiler maar moet betalen is onjuist. De rioolheffing is niet alleen voor vernieuwing van het riool. Het gaat ook over het verwerken van regenwater, het oplossen van grondwaterproblemen en het aanleggen van wadi’s. En wat betreft het verleden: we leven nu in 2008 en accepteren geen rechtsongelijkheid”. Aldus het raadslid.

Volgens de huurcommissie en de woonbond mogen heffingen zoals rioolrechten niet opgenomen worden in de servicekosten. De woningstichting vraagt in haar huurspecificatie echter onder het kopje ‘goederen en Diensten’ 11,37 euro per maand voor rioolrecht.
Volgens Henriëtte Sanders kan dat niet: “Bij servicekosten gaat het bijvoorbeeld om kosten voor gas, water en elektriciteit of voor het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimten zoals het trappenhuis. Voor de rioolheffing levert de gemeente een tegenprestatie en niet de woningstichting. Bovendien lopen huurders met een lager inkomen dit bedrag nu in hun huurtoeslag mis. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 140 euro.”

Huurders hebben de SP gevraagd of zij kan helpen met vervolgactiviteiten. De partij organiseert daarom op donderdag 22 mei aanstaande een bijeenkomst in het Dorpshuis in Cothen. Aanvang 20.00 uur. Doel van de avond is het oprichten van een actiecomité en het geven van informatie over alle mogelijke vervolgstappen. De SP heeft een juridisch adviseur die het comité kan adviseren en ondersteunen. Op haar site heeft zij ook voorbeeldbrieven geplaatst om bezwaar te maken tegen de huurverhoging en het voorleggen van de kwestie aan de huurcommissie

U bent hier