h

Woningen voor starters aan de Steenstraat

19 april 2008

Woningen voor starters aan de Steenstraat

Op maandag 28 april aanstaande presenteert de gemeente Wijk bij Duurstede samen met woningstichting Volksbelang de nieuwbouwplannen voor de Steenstraat 14. Het gaat om het perceel dat ligt tussen de katholieke begraafplaats en het gemeentehuis. Daar is ruimte voor de bouw van 26 nieuwe appartementen voor starters.

De starter op de woningmarkt heeft het moeilijk; ook in Wijk bij Duurstede. Oorzaken zijn de beperkte bouwproductie en de hoge huizenprijzen. Om de positie van huur- en koopstarters te verbeteren heeft het college van Burgemeester en Wethouders een nota en actieprogramma opgesteld met als titel: ‘Kansen voor starters op de woningmarkt’. Een van de projecten uit het actieprogramma is het realiseren van appartementen voor starters aan de Steenstraat. Het gaat om het huidige pand aan de Steenstraat 14. Dat wordt gesloopt. Op dezelfde plek kunnen dan 26 appartementen worden gebouwd. De naastgelegen grond van het gemeentehuis wordt heringericht voor parkeren.

“Aanvankelijk was de betreffende locatie gekocht door een projectontwikkelaar. We hebben als gemeentebestuur direct aangegeven dat we alleen wilden meewerken aan plannen als daar betaalbare appartementen zouden komen. Vervolgens is Volksbelang aangehaakt en heeft de grond overgenomen. En nu presenteert de woningstichting dus haar plannen.” Zo vertelt SP-wethouder Jan Burger. Die plannen zijn in samenspraak met een ‘meedenkgroep’, bestaande uit direct omwonenden, tot stand gekomen. Nu worden ze aan de gehele buurt en andere belangstellenden gepresenteerd.

“Het beleid is dat we draagvlak willen krijgen voordat woningbouwplannen definitief in procedure worden gebracht. En bovendien moet inspraak ook echt mogelijk zijn. Omwonenden kunnen daarom in een vroegtijdig stadium aangeven wat ze er van vinden. En de ontwikkelaar of het bouwbedrijf dient daar zoveel mogelijk rekening mee houden.” Aldus Jan Burger.

De bedoeling is dat de ruimtelijke procedure voor de bouwplannen nog voor 1 juli aanstaande van start gaat. Vervolgens kunnen de appartementen in 2009 daadwerkelijk worden gerealiseerd. De woningen zullen met korting en een terugkoopverplichting worden verkocht (het zogenoemde maatschappelijk gebonden eigendom). Daarmee willen het college en de woningstichting de woningen betaalbaar maken voor de doelgroep starters.

De informatieve bijeenkomst op maandagavond 28 april wordt gehouden in het gemeentehuis van 20.00 tot 22.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

U bent hier