h

Grote belangstelling voor Steenstraat

29 april 2008

Grote belangstelling voor Steenstraat

WIJK BIJ DUURSTEDE - De raadszaal zat vol. Er moesten zelfs extra stoelen worden bijgeplaatst om de tientallen bewoners kwijt te kunnen. De presentatie van de bouwplannen voor 26 woningen aan de Steenstraat trok veel belangstellenden. ‘Opvallend veel jongeren zaten er in de zaal. Dat maakt duidelijk waarom wij altijd zoveel belang hechten aan realisatie van de appartementen. De andere winstpunten zijn dat dit project relatief snel is opgezet en dat omwonenden nadrukkelijk mee hebben gedacht’, meent SP-fractielid Gert de Heus.

Afgelopen maandag presenteerde de SP-wethouder samen met de woningstichting Volksbelang de nieuwbouwplannen. Op de huidige plek van de vrijstaande woning, het perceel dat ligt tussen de katholieke begraafplaats en het gemeentehuis, verschijnen straks 26 appartementen. ‘Het gaat om woningen met verschillende omvang; met twee en drie kamers. De appartementen hebben een oppervlakte van zo’n 65 tot 75 vierkante meter.’ legt Sander Bos namens de woningstichting uit.

De woningen van tussen de 65 en 75 vierkante meter, gaan tussen 165.000 en 200.000 euro kosten. Met korting gaan ze tussen de 125.000 en 150.000 euro kosten. ‘Daar staat dan een terugkoopverplichting aan de woningstichting tegenover, zodat de woningstichting deze weer aan andere starters kunnen aanbieden. Maar dan nog; kijk eens wat appartementen elders in de gemeente kosten. Iedereen weet dat er de laatste jaren veel te weinig voor deze doelgroep is gebouwd. Dit zijn echt woningen en prijzen voor starters,’ vindt De Heus.

Andere winstpunt is dat bij de opzet al rekening is gehouden met de omwonenden. Om hun privacy te beschermen is bijvoorbeeld de ligging van de ramen aangepast, net als dat het pand aan de achterkant afloopt van vier naar één bouwlaag. De ruimtelijke ordening is zo optimaal mogelijk gewaarborgd is. ‘Vanaf het eerste begin is een meedenkgroep betrokken geweest bij de planvorming. Dat is bij dergelijke processen zo belangrijk. Dat voorkomt met dit soort projecten veel geklaag achteraf‘, vindt De Heus.

Na de zomervakantie zullen de spelregels voor toewijzing door Volksbelang worden bekend gemaakt. Vervolgens kunnen de appartementen in 2009 daadwerkelijk worden gerealiseerd. De Heus; ‘Ook dat is een verbetering. Vroeg investeren in bewoners en slim omgaan met de benodigde kansen levert tijdswinst op. Van voorbereiding tot uitvoering kostte project iets van 2 jaar. Vergelijk dat eens met vorige bouwplannen, en je ziet een groot verschil.’

Over de regels van toewijzing moeten nog nadere afspraken worden gemaakt. Deze worden na de zomer bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het om woningen gaat die bestemd zijn voor de Wijkse, Cothense en Langbroekse woningzoekenden. ‘Dat dit allemaal nodig is bleek wel uit het applaus aan het einde van de avond. Het verkopen van de appartementen zal dan ook wel geen probleem zijn’, eindigt De Heus.

U bent hier