h

Gemeente gaat stedenbouwkundige visie maken voor De Kamp

14 april 2008

Gemeente gaat stedenbouwkundige visie maken voor De Kamp

Het college van burgemeester en wethouders wil op korte termijn een stedenbouwkundige visie ontwikkelen voor de bouwlocatie De Kamp in Cothen. Daarbij worden de bevolking en mogelijke partners als de woningbouwstichting nadrukkelijk betrokken.

Op De Kamp in Cothen worden de komende jaren ruim 100 woningen gebouwd. Vorig jaar besloot de gemeenteraad, op voordracht van het college, om het terrein te verkopen en aan de hand van een aantal voorwaarden het gebied tot ontwikkeling te laten brengen. Daarbij zou ook de woningbouwstichting een rol kunnen spelen.

Het college is tot de conclusie gekomen, door onder andere wensen en vragen van inwoners uit Cothen, vanuit het maatschappelijk veld en de gemeenteraad, dat een sterke regierol van de gemeente in het ontwikkelingsproces van De Kamp nog zeer gewenst is. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders, voordat de gronden op De Kamp worden verkocht, eerst een stedenbouwkundige visie voor de bouwlocatie opstellen. Zij wil dat samen doen met de woningbouwstichting en andere betrokkenen.

Alle betrokkenen krijgen inbreng

Wethouder Jan Burger: “We denken aan het instellen van een actieve meedenkgroep die bestaat uit omwonenden. Maar ook de initiatiefnemers voor kavels voor starters, de actiegroep die zich inzet voor behoud van een speeltuin, de Stichting Welzijn Ouderen en anderen kunnen daaraan deelnemen. En natuurlijk de woningbouwstichting Cothen, want er wordt een aanzienlijk aantal woningen in de sociale sector gebouwd. Met deze insteek zorgen wij ervoor dat alle partijen die bij de ontwikkelingen betrokken zijn, hun inbreng kunnen geven over hoe De Kamp eruit moet komen te zien en wat voor woningen er moeten komen. In Langbroek heeft deze insteek goed gewerkt en de inwoners en anderen waarderen het dat hun inbreng vanaf het begin af aan meetelt.”
Belangrijk voordeel van deze opzet is volgens het college ook dat het gebied in bredere samenhang kan worden bekeken. “Wat dat betreft denken we ook aan het betrekken van het Utrechts Landschap bij de plannen. De omgeving van de Kromme Rijn kan wellicht een nog mooiere functie krijgen als groene buffer en recreatieve voorziening”, geeft de wethouder aan.

De gewijzigde aanpak heeft wel financiële consequenties. De verkoop van De Kamp was bedoeld om sneller over gelden te beschikken en niet pas na oplevering van de ontwikkellocatie.
“We komen als college dit voorjaar met alternatieve dekkingsvoorstellen. Daarover zijn we nog in gesprek; ook met bijvoorbeeld de woningbouwstichting”, aldus Jan Burger.

Informatiebijeenkomst

De tweede helft van mei zal er een bijeenkomst in Cothen worden gehouden om iedereen op de hoogte te stellen van de nu voorgestane procedure en de laatste ontwikkelingen omtrent De Kamp. Ook is het de bedoeling om dan deelnemers aan de meedenkgroep te werven. Hiervoor worden de betrokken partijen en de inwoners van Cothen nog uitgenodigd.

U bent hier