h

‘Wijks model’ in vakblad voor zorg en welzijn

6 maart 2008

‘Wijks model’ in vakblad voor zorg en welzijn

“Wetswijziging WMO: Wijk bij Duurstede doet het al lang zo”. Onder die kop plaatst Zorg+Welzijn, het landelijke blad voor zorg- en welzijnsinstellingen, een artikel over de wijze waarop de gemeente Wijk bij Duurstede de huishoudelijke hulp heeft georganiseerd. SP-wethouder Jan Burger geeft daarbij nog eens aan hoe belangrijk het is dat huishoudelijke hulp als volwaardig werk wordt beschouwd.

Thuiszorgorganisaties moeten voortaan cliënten de keus geven over de huishoudelijke hulp: of een alfahulp komt langs, of een huishoudelijke hulp in loondienst. Wijk bij Duurstede hanteert dit systeem al langer.
“Het Wijkse model heeft oog voor cao’s en zorg in natura. We zijn een voorbeeld voor de rest van Nederland.” Aldus SP- wethouder Jan Burger. Wijk bij Duurstede voerde dit beleid oktober vorig jaar in. “Waarom? Het vergroot de keuzevrijheid van de cliënt. En huishoudelijke hulp is zo ook in cao-verband mogelijk.”

Alle zorgaanbieders in Wijk bij Duurstede moeten de garantie geven dat zij huishoudelijke hulpen in loondienst inzetten, tenzij de cliënt expliciet vraagt om een alfahulp. Het kabinet besloot afgelopen maand dat alle gemeenten voortaan dit systeem moeten hanteren. Wetgeving hierover is in de maak. Een systeem dat voordelig uitpakt voor huishoudelijke hulpen, want zij worden niet gedwongen om hun baan op te zeggen en behouden hun zekerheden die horen bij een CAO. Tegelijkertijd behouden hulpvragers het recht op ‘zorg in natura’ en worden zij niet gedwongen om akkoord te gaan met een alphahulp.

Het artikel is op de site van Zorg+Welzijn te lezen, bij nieuwsberichten op 5 maart 2008:

U bent hier