h

Minimabeleid RSD naar WMO-loket

16 maart 2008

Minimabeleid RSD naar WMO-loket

Vanaf maandag 7 april aanstaande wordt de functie van het WMO-loket in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede uitgebreid. Het gaat om informatie en advies over een aantal voorzieningen die nu door de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist worden aangeboden en uitgevoerd. Ook houdt een consulent van de RSD een wekelijks spreekuur op maandagmiddag.

Inwoners uit Wijk bij Duurstede kunnen straks op het spreekuur van de RSD in het gemeentehuis terecht voor alle vragen op het gebied van het minimabeleid, de bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag. Met het minimabeleid ondersteunt de gemeente de financiële positie van inwoners met lage inkomens. Hiervoor wordt een inkomensgrens gehanteerd van 110% van de bijstandsnorm. Het gaat daarbij niet alleen om huishoudens met een bijstandsuitkering. Ook bijvoorbeeld mensen met een AOW en geen of een klein aanvullend pensioen kunnen van de diverse regelingen gebruik maken.

Wethouder Jan Burger onderstreept het belang van de spreekuren van de RSD: “Met ons loket willen we voorzieningen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen en zorgen dat mensen er ook optimaal gebruik van maken. Het WMO-loket is in oktober vorig jaar van start gegaan. In eerste instantie met een informatie- en adviesfunctie op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Daar zijn met ingang van 1 januari de indicaties voor huishoudelijke hulp en allerlei voorzieningen voor ouderen en mensen met een handicap bijgekomen. Met deze stap willen we er voor zorgen dat de diverse inkomensvoorzieningen nu ook eenvoudiger voor de doelgroep bereikbaar zijn. En de RSD krijgt in Wijk bij Duurstede weer een aanspreekpunt. Daarmee wordt haar dienstverlening verbeterd.”

Voor de SP gaat met de start van de spreekuren van de RSD een langgekoesterde wens in vervulling. De partij heeft zich altijd nadrukkelijk ingezet voor een Sociale Dienst die in de eigen woonplaats bereikbaar is. Het punt is ook opgenomen in het coalitieprogramma Van GroenLinks, PvdA en SP.

Fractievoorzitter Jeroen Brouwer: “We zijn hier heel blij mee. Voor ons is het wat betreft de RSD een stap in de juiste richting. Een goede plaatselijke bereikbaarheid en kwaliteit zijn de belangrijkste zaken waar de RSD mee aan de slag moet. Daar zullen we ook op blijven hameren. Een ander punt is dat we hiermee meer mogelijkheden krijgen om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van ons eigen minimabeleid gebruik kunnen maken. Kortom, dit is heel goed nieuws!”

Om een afspraak te maken met een RSD-consulent om eens verder te praten over de minimaregelingen en of u eventueel in aanmerking komt, kan men bellen met het WMO-loket, via telefoonnummer: 0343 - 595666.

U bent hier