h

Horen, zien maar niet meer zwijgen

20 maart 2008

Horen, zien maar niet meer zwijgen

“Hoort u, of ziet u misstanden in de zorg, of dit nu in het ziekenhuis, verpleeghuis, of in uw omgeving thuis is? Betreft het uw dokter of een andere hulpverlener, de verpleegkundige, of de thuiszorg? Betreft het patiënten, cliënten of werkers in de zorg?” Van ons mag u niet meer zwijgen. Meldt deze misstanden, desnoods anoniem, bij de hulpdienst van de SP.

Zaterdag15 maart is in Zwolle de manifestatie ‘Zorg is geen Markt’ gehouden. Ruim 300 mensen kwamen naar Zwolle om te praten over de gevolgen van de invoering van marktwerking in de zorg, de rol van de overheid, de Diagnose Behandelcodes, de macht van de ziektekostenverzekeraars.

“Kortom, concurrentie in de zorg, waardoor het enige kwaliteitskenmerk de kostprijs is geworden. Collegialiteit en kwaliteit lijden onder de opgedrongen concurrentie. Wie zich als huisarts wil onttrekken aan het samenwerken binnen een huisartsenpost wordt door de zorgverzekering financieel gekort. De problemen doen zich voor in alle geledingen van de zorg. Van de thuiszorg die in veel gemeentes kapot gaat door de uitvoering van de WMO tot ziekenhuizen als het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Ook dit ziekenhuis ziet goede specialisten vertrekken naar privé-klinieken of naar het buitenland.” Aldus plaatselijk SP-bestuurslid en fysiotherapeut Jan Oechies.

Het was volgens de fysiotherapeut in Zwolle zeker niet alleen een klaagzang, maar vooral ook werd de route uitgestippeld hoe het beste tegenwicht te bieden aan de negatieve effecten van de marktwerking.
Jan Oechies somt de conclusies nog eens op: “Zorg is een product geworden waar slimme jongens, als investeerders, veel geld verdienen. Zorg is handel geworden. Zorg wordt steeds vaker vermarkt. Aan het eind van de dag was de actiebereidheid dan ook groot. En hoewel de uitvoering van de WMO in onze gemeente, door de enorme inzet van de SP-wethouder en heel veel actieve mensen behoorlijk is geregeld, faalt de thuiszorg ook in onze gemeente nog regelmatig. Daarom ook in Wijk bij Duurstede: Horen, zien maar niet meer zwijgen!”

U bent hier