h

Bewonersavond Cothen levert veel inbreng op

1 maart 2008

Bewonersavond Cothen levert veel inbreng op

Afgelopen donderdag organiseerde de SP een bewonersavond in het Dorpshuis in Cothen. Onderwerpen van gesprek waren de rioolheffing, de resultaten van de WenSPut en de ontwikkelingen in de nieuwbouwwijk De Kamp. De avond trok zo’n 25 bezoekers en er werd uitgebreid gesproken, geluisterd en gediscussieerd. SP-raadslid Gert de Heus is tevreden over het resultaat: “We hebben aangegeven hoe wij tegen zaken aankijken en tegelijkertijd veel tips en suggesties teruggekregen.”

De avond begon met de problematiek rond de rioolheffing. De Cothense woningbouwstichting rekent de heffing door aan de huurders. Iets dat volgens de Socialistische Partij niet mag.
SP-raadslid Henriëtte Sanders gaf het waarom nog eens aan: “Er is hierdoor rechtsongelijkheid ontstaan. Terwijl voor de gehele gemeente een eigenarenheffing bestaat, heeft de woningstichting Cothen de oude huurdersheffing van de voormalige gemeente Cothen voortgezet. Ook is er voor huurders in Cothen hierdoor geen kwijtschelding mogelijk of een huurtoeslag op die heffing.”
Juridisch adviseur Ad Schiedon legde uit dat huurders mogelijk recht hebben op teruggave van de heffing over de afgelopen vijf jaren en dat het zinvol is om als huurder bezwaar te maken. Waarop een bewoner zei: “Als de woningstichting ons serieus neemt komen ze zelf met een voorstel voor een tegemoetkoming!”. De komende weken zal duidelijk worden of dat gebeurt.

Afdelingsvoorzitter Hans Pouw deed daarna verslag van de inventarisatie van een aantal wensen van inwoners uit Cothen. De wensen werden verzameld in het kader van de actie “WenSPut”, waarbij medewerkers voorbijgangers op straat vroegen wat ze in hun wijk of dorp graag anders zouden zien.
Zo kwamen de verkeerssituatie op de Dorpsstraat en Willem Alexanderweg, de verkeerssnelheid, het parkeren aan de orde. Maar ook het verzoek om een muziektent terug te zetten op de Brink.

Tenslotte kwamen de ontwikkelingen in De Kamp aan de orde. SP-wethouder Jan Burger gaf aan dat de bewoners bij de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwbouwwijk uitgebreid betrokken zullen worden en dat er een ‘meedenkgroep’ zou worden geformeerd om daar vanaf het begin af aan vorm aan te geven. De geruchten over het niet meer opnemen van een speeltuin en een trapveld in de plannen noemde hij onzin. Ook zullen er woningen komen waaraan in Cothen zelf en de gemeente behoefte aan bestaat: vooral voor starters (ook kavels) en ouderen.
Raadslid Gert de Heus gaf aan dat zijn partij zou toezien op naleving van de toezeggingen van het college en zij extra zou letten op de verkeersontsluiting van de nieuwe wijk. Na afloop constateerde hij dat de inbreng van de omwonenden groot was en voor de SP veel heeft opgeleverd om mee verder te gaan.

U bent hier