h

Provincie oordeelt positief over gemeentelijke financiën

16 januari 2008

Provincie oordeelt positief over gemeentelijke financiën

De provincie Utrecht heeft als toezichthouder geconstateerd dat de door de gemeente Wijk bij Duurstede ingediende begroting 2008 voldoet aan de wettelijke criteria. Bovendien signaleert het provinciebestuur een duidelijk positieve ontwikkeling bij de gemeentelijke financiën.

“In de meerjarenbegroting 2007-2010 heeft uw gemeente de nodige stappen gezet om te komen tot een reëel en structureel sluitende begroting als bedoeld in ons beleidskader. Het effect hiervan is zichtbaar in de meerjarenbegroting 2008-2011.” Aldus laat de provincie het College van Burgemeester en Wethouders schriftelijk weten bij de beoordeling van de begroting.

In 2005 en 2006 was nog sprake van een tekort op de jaarrekening van respectievelijk 1,4 en 1,2 miljoen euro. Het nieuwe linkse college (PvdA, SP en Groen Links) van Wijk bij Duurstede kreeg er daarmee een flinke klus bij.

“Tijdens de onderhandelingen in april 2006 bleek hoe slecht de gemeente er financieel bijstond. De uitdaging waar we met elkaar voor stonden was het aan de ene kant investeren in de benodigde voorzieningen en het aan de andere kant financieel gezond krijgen van de gemeente. We hebben heel wat lastige discussies moeten voeren, over bijvoorbeeld de lastenverzwaring of het schrappen van het schoolzwemmen. Maar het ziet er naar uit dat we de bedoelde dubbelslag gaan maken. We laten zien dat ombuigen en het tegelijkertijd voeren van een goed sociaal beleid kan. Onze wethouder, maar ook de andere collegeleden verdienen daar een compliment voor!” Aldus de fractieleider van de socialisten.

Voor 2008 verwacht de gemeente overigens nog een tekort van 300.000 euro. Daarna moet de gemeente uit de rode cijfers zijn.

U bent hier