Goede onderhandelingsresultaten voor Langbroek
Goede onderhandelingsresultaten voor Langbroek
De afgelopen zomerperiode stonden enkele raadsleden op hun achterste benen. De gemeente zou in de onderhandelingen over een stuk grond in Langbroek zich als een amateur hebben gedragen. Een belangrijk stuk grond, dat gebruikt zou worden in de plannen voor een woonzorgcomplex, starterwoningen en een nieuw sportpark was op dat moment aangekocht door een projectontwikkelaar. “Nu is duidelijk dat er helemaal voor niets paniek gezaaid is”, vindt Jeroen Brouwer namens de SP-fractie.
Het weiland ten noorden van het huidige sportcomplex was een ideaal stuk grond voor de gemeente. Met het aankopen hiervan konden de SVL-velden opgeschoven worden, waardoor plaats vrijkwam voor een nieuw woonzorgcomplex en andere voorzieningen. De onderhandelingen liepen aanvankelijk echter op niets uit. De eigenaren kwamen niet met de gemeente, maar met een projectontwikkelaar tot overeenstemming.
“Het ergste is dat de gemeentelijke onderhandelaars direct uitgemaakt werden voor amateurs. Iedere leek weet toch wel dat een gemeente simpelweg niet opkan tegen een dergelijke ontwikkelaar, die het geld heeft om te speculeren met grond. Sterker nog, wij vinden dat je niet eens mee moet willen doen”, blikt Brouwer nog eens terug.
In een andere hoek rond het sportterrein kwam de gemeente wel tot overeenstemming over grondaankopen. En nadat het college verklaarde dat het met die aangekochte grond ook wel zou lukken om het gebied rondom het sportcomplex te vernieuwen en te ontwikkelen, kwam alles alsnog in een stroomversnelling. Vorige week deelde het college mee dat ook het weiland ten noorden van de SVL-velden is gekocht van projectontwikkelaar Schipper Bosch. De gemeente betaalt dezelfde prijs als de vorige eigenaar voor de grond kon krijgen. Volgens Brouwer een geweldig resultaat. “De inwoners van Langbroek zijn de grootste winnaar. De uitgebreide plannen van de Omniumgroep kunnen nu echt serieus uitgewerkt worden”, aldus de SP-fractievoorzitter.
Bijkomend voordeel is dat de projectontwikkelaar ook de grond van de Beatrixschool in Cothen koopt. Brouwer: “Ook hierbij is een goede prijs bedwongen, zodat de extra kosten voor de nieuwe Brede School in Cothen voor een deel terugverdiend kunnen worden. Dat is dus dubbele winst.”
Voeg daarbij de positieve gesprekken tussen de gemeente en de SPAR met betrekking tot nieuwe huisvesting en het feit dat er misschien nog extra grond betrokken wordt bij de plannen in Langbroek om meer groen, water en een recreatieve route mogelijk te maken en het is duidelijk: “Het actieve grondbeleid dat wij voor ogen zagen, brengt resultaten. Niet zomaar met projectontwikkelaars meedoen, maar actief eisen stellen en daarnaar handelen. Niet paniek zaaien of roepen, maar geduld hebben. Wij zijn benieuwd of er nu ook complimenten komen van de mensen die een half jaar geleden riepen dat er niets van de gemeentelijke onderhandelingen deugde”, eindigt Brouwer.
- Zie ook:
- Wonen en Ruimte
- - Langbroek