h

SP start jongerenfestival

17 november 2007

SP start jongerenfestival

Jeugd en jongeren zijn politiek gezien vaker een onderwerp van gesprek dan het op het eerste gezicht lijkt. Pratend over hen, vaak met een negatieve ondertoon, leidt echter vaak genoeg tot optreden zonder hen. De SP is druk bezig hier verandering in te brengen. ‘’We willen jongeren een kans bieden. Dat doen we door ruimte voor hen te maken en te luisteren. Maar ook door te doen. Vandaar dat we een heus festival aan het opzetten zijn; het Catch-Up festival. Dat moet een festival voor en door jongeren worden. Beginnende bandjes kunnen zich hiervoor aanmelden en voor prijzen optreden ‘’, meldt fractielid Gert de heus.

Bij de jongerenafdeling van de SP, Rood, staat popmuziek al jaren hoog op de agenda. Eind augustus heeft zij op hun site, rood.sp.nl, een petitie open staan waarbij aan minister Plassterk gevraagd wordt op meer te investeren in muziek als nationale muziekuiting. ‘’We luisteren hierbij vaak naar internationale talenten, terwijl onze eigen talenten niet aan de bak komen. En dat terwijl er genoeg talent rondloopt ‘’, legt De Heus uit.

De Wijkse socialisten gaan nog een stapje verder. Zij gaan op zoek naar lokaal talent. ‘’Want in onze gemeente loopt er heel veel muzikaal talent rond. Er zijn veel bandjes, zangers en zangeressen in Wijk bij Duurstede. Die willen we op het Catch-Up festival de ruimte geven, om op te treden. Ze hoeven echt nog geen professionals te zijn.‘’
Zaterdag 9 februari 2008 is door de SP al dag gekozen voor de eerste episode van het festival. Beginnende bands, DJ’s en andere artiesten krijgen hier de kans om voor een volle zaal een optreden te verzorgen. De Heus; ‘’Hierbij gaat een professionele jury de beste bepalen, die dan nog meer speeltijd krijgt aangeboden. Ook gaan we samenwerken met Radio 90FM, dat de optredens ook zal uitzenden op de radio. Alle bandjes krijgen zodoende de optredens op een demo mee naar huis en filmpjes hiervan komen ter promotie op You Tube en Hyves.‘’

Niet enkel met 90FM is er al contact gezocht. Tom van Ginkel zet de deuren van zijn Muziekschool in de Rijnstraat voor de jongeren open. Tevens zullen enkele lokale bands die al aardig aan de weg timmeren optreden. ‘’We beginnen klein, maar we willen het echt uit laten groeien tot iets dat jaarlijks terugkomt, en misschien zelfs een echt jongerenfestival wordt. Kijk maar eens naar het festival dat gehouden werd tijdens Wijk 700. Dat sloeg echt aan. Of dat haalbaar is zal de toekomst uitwijzen. Maar wij geven de jeugd graag die ruimte.

Iedere muzikant die de uitdaging aan durft, kan zich vast aanmelden. Dat kan via de SP site, https://catchup.sp.nl. Voor informatie kan ook gebeld worden met De Heus, via telefoonnummer 06-23464648. Inschrijven kan tot eind 2007 ‘’Twee bands hebben zich bij het zien van de site al spontaan aangemeld. Ook mensen die wat willen doen in de organisatie, of als vrijwilliger mee willen helpen kunnen zich aanmelden ‘’, eindigt de SP-er.

U bent hier