h

Wensput SP levert veel bruikbare ideeën op

20 oktober 2007

Wensput SP levert veel bruikbare ideeën op

De Socialistische Partij is de afgelopen maanden de wijken en kernen langsgeweest met een ‘wensput’. Zij deed dat om te inventariseren welke problemen, wensen of ideeën er leven onder wijkbewoners. Zo waren actieve leden van de partij met een eenvoudige tafel met briefjes en een ‘wensput’ te vinden in de wijken Noorderwaard, de Heul, De Engk, de Horden en de binnenstad in Wijk bij Duurstede. En natuurlijk in de kernen Cothen en Langbroek.

De SP wil dat de financiële meevaller van 2,7 miljoen euro, de zogenoemde slotuitkering van de verkoop van het voormalige gasbedrijf, voor een deel direct naar de wijken en kernen gaat. Veel inwoners ervaren kleine en grotere problemen in hun wijk en hebben ideeën om die op te lossen. Dat past prima in het beleid om wijkgericht te gaan werken.

“Het gasbedrijf was van ons allemaal. Wat ons betreft mag een deel van de meevaller dus direct in de leefbaarheid van de verschillende wijken gestoken worden,” meent SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Vele tientallen wensen werden ingebracht. De onveilige verkeerssituatie op de Zandweg en Steenstraat is mensen een doorn in het oog. Maar ook starterswoningen, seniorenwoningen, hangjongeren, het creëren van parkeerplaatsen voor vrachtwagens en de huisartsenpost waren thema’s. Heel praktisch werd soms verzocht om nieuwe markeringen op de sportveldjes en een zebrapad van het winkelcentrum naar de voetbalkooi. De inwoners van de Noorderwaard hebben vooral klachten over de groenvoorziening, zwerfafval, parkeergelegenheid en verlichting in straten en pleinen. Een inwoner van deze wijk heeft het verzoek om een echte centrale plek in te richten, met een groot hoog kunstwerk en bankjes waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. In de wijk De Engk zijn klachten over de groenvoorziening en is men vooral benieuwd welke plannen het college heeft met de wijk, naast het zorgcentrum.

In de Horden spraken mensen vooral hun zorgen uit over de thuiszorg, ze wisten blijkbaar dat ze de SP daarop konden benaderen.

Over de binnenstad is iedereen goed te spreken, inwoners zijn trots op hun stad. Maar er werd ook gesproken over het havenfront, “dat moet snel aangepakt worden”, of de schuur bij Rondeel “die mag weg, maar mag in ieder geval niet groter en hoger worden”. Maar ook kleine, eenvoudig op te lossen zaken, zoals een half kapotte lantaarnpaal die al jaren in de Peperstraat staat of een speeltuintje voor de kinderen in de binnenstad. In de binnenstad spraken SP-leden ook met winkelend publiek uit de omliggende wijken en kernen. Thema’s waren: aanpakken van hondenpoep in de Horden, een rozentuintje op het plein op de Promenade en het verzoek om continuering van het project “ontmoetingen”. Dhr. Verschoor van de Zandweg kwam ook langs: “Wanneer komt de gemeente de problemen op de Zandweg nou eindelijk eens oplossen?”.

In Cothen moet echt iets gebeuren met de Dorpstraat; er wordt veel te hard gereden en parkeren is daar ook een probleem. Het fietspad langs de Groeneweg is nog steeds erg slecht, de half-pipe voor skaters is kapot, er is geluidshinder van de provinciale weg en men wil meer activiteiten voor de jeugd. Veel Cothense inwoners willen graag de muziektent terug; deze is een aantal jaren geleden weggehaald.

De Langbroekse inwoners maken zich vooral zorgen om de gevaarlijke doorgaande weg. Niet alleen voor de inwoners in Langbroek is de weg gevaarlijk, maar ook voor de vele scholieren die er dagelijks fietsen. Daarnaast is het verzoek om een heus bedrijventerrein aan te leggen.

Opvallend was dat in alle wijken en kernen de mensen graag een ontmoetingsplek willen. Een pleintje in hun buurt waar het prettig verblijven is.

De SP roept de gemeenteraad, het college en ambtenaren op om mee(r) de wijken in te gaan en te horen waar behoefte aan is. Fractievoorzitter Jeroen Brouwer loopt hierop vast vooruit: “We willen zo graag wijkgericht werken. Dat kunnen we nu eens laten zien. We moeten maar eens kijken of we een groot aantal kleinere dingen, waar mensen zich aan irriteren of waar men al een tijdje om vraagt, kunnen aanpakken. De scheefliggende stoeptegel waarover mensen vallen, de voetbalkooi die de jongeren willen, het groen aanpakken, de verlichting, het aanleggen van een verkeersdrempel of een oversteekplaats….. Er zijn genoeg van dat soort zaken.”

Hij vervolgt met: “Inwoners zijn bijzonder betrokken bij een hun directe omgeving. Ze vinden het belangrijk dat hún wijk mooi, schoon, veilig en leefbaar is. Laten we deze kans pakken en in de begroting geld vrij maken voor de vaak goed uitvoerbare en heel praktische ideeën van de mensen!”

U bent hier